Noodnummer 112 niet altijd mobiel te bellen

maandag, 01 september 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telegraaf.nl/digitaal/23028688/__Bereik_112_niet_gegarandeerd__.html .
1 sept. 2014

DEN HAAG -
Op ruim 50.000 adressen in Nederland is het noodnummer 112 niet met een mobiele telefoon te bereiken. Binnenshuis is daarvoor niet voldoende bereik. Het probleem speelt niet alleen op het platteland maar ook in de steden.


Dat bevestigde een woordvoerder van KPN maandag naar aanleiding van berichtgeving in de kranten van De Persdienst. Ongeveer 1 procent van het Nederlandse grondgebied heeft geen mobiele dekking volgens KPN. Om het probleem op te lossen zouden meer zendmasten moeten worden geplaatst, maar dat is een 'weerbarstig proces', aldus KPN.

Met name in de grensregio zijn veel klachten over het gebrek aan mobiel bereik. Maar, aldus de KPN-woordvoerder, ook in de Jordaan in Amsterdam zijn plekken waar een gsm-toestel het niet doet. Er zijn voorbeelden van ernstige ongelukken waarbij 112 niet met een mobieltje te bellen was. Het ministerie van Economische Zaken komt later dit jaar met de resultaten van een onderzoek naar het mobiele bereik in het land.

Op de website van de telecomaanbieder is precies te zien waar 'witte vlekken' in het mobiele bereik zitten. Mensen die in zo'n gebied wonen doen er verstandig aan om ook een vaste telefoonlijn aan te houden, want daarmee kan 112 altijd worden gebeld.

Dit bericht en uitgebreide rapportages stonden vandaag in vele kranten.
Tevens stond daar dat er op 10 september een speciale hoorzitting komt in de Tweede Kamer over 112 bereikbaarheid.
In geen van de artikelen die we toegestuurd kregen stond het voordeel van niet mobiel kunnen bellen vermeld, nl. dat elektro hypersensitive (EHS) personen mogelijk in zulke gebieden kunnen wonen. Er moeten dan natuurlijk geen andere storende stralings- of EM veldbronnen zijn.
Dit is, voor zover ons bekend, het enige onderwerp waar de economische belangen (telecomproviders, overheid) en die van EHS-ers gelijk op gaan. Hopelijk komen de gezondheidsaspecten in de hoorzitting ook aan de orde.
Wat het niet mobiel kunnen bellen betreft, vaste telefoons bestaan nog steeds.
Tot slot, we zijn (natuurlijk) niet uitgenodigd voor de hoorzitting.
.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie