IC-patiënten praten door middel van app

woensdag, 27 augustus 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.skipr.nl/actueel/id19423-ic-patienten-praten-door-middel-van-app.html .
22 aug. 2014


Patiënten op de IC van Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen kunnen vanaf 22 augustus een app gebruiken om beter te communiceren als zij aan de beademing liggen.
De zogenaamde ‘voICe-app’ werkt via een tablet. De patiënt kan met iconen aangeven hoe hij zich voelt of wat hij nodig heeft.

Communicatie
Volwassenen en kinderen die beademd worden, zijn niet in staat om te praten. Dit bemoeilijkt de communicatie. Liplezen, schrijven, ja-knikken, nee-schudden of het gebruik van een letterbord, toetsenbord of laptop kunnen dat niet voldoende opvangen.

Stem
De patiënt kan door het aanraken van pictogrammen aangeven ergens behoefte aan te hebben of kan een probleem of gemoedstoestand duidelijk maken. De eerste versie bevat 46 pictogrammen, in zes verschillende thema’s. Dit is gebaseerd op een inventarisatie onder patiënten en professionals van de meest gestelde vragen en geuite problemen. Als de patiënt het betreffende pictogram aanraakt geeft een stem aan wat de patiënt graag wil of wat er aan de hand is.
- See more at: www.skipr.nl/actueel/id19423-ic-patienten-praten-door-middel-van-app.html#sthash.EwuS55No.dpuf .

En hoeveel straling geven die tablets?Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie