Vodafone zet kleine zendmasten in voor beter 4G-bereik

woensdag, 25 juni 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.nu.nl/tech/3811052/vodafone-zet-kleine-zendmasten-in-beter-4g-bereik.html .
24 juni 2014


Vodafone start met het plaatsen van zogenoemde small cells, kleine zendmasten die 4G-internet op drukke locaties sneller en betrouwbaarder moet maken.

Vodafone zegt op zijn blog dat het de kleine antennes in de Randstad gaat plaatsen, te beginnen in het centrum van Amsterdam.
Daar moeten de kleine zendmasten het bereik en de snelheid van 4G-internet verbeteren in een straal van ''tientallen tot enkele honderden meters'' rond de antennes. Over twee maanden plaatst Vodafone de small cells ook in Rotterdam, waarna Utrecht en Den Haag volgen.

Vodafone zegt dit jaar honderden kleine antennes te willen plaatsen. ''Vanaf september hebben we landelijke 4G-dekking maar in de grote steden zien we nu al een snel stijgende databehoefte'', zegt Mallik Rao, cto van Vodafone Nederland. ''Als je op een zaterdagmiddag op het Rembrandtplein te weinig capaciteit aanbiedt, kunnen klanten last krijgen van filevorming op het netwerk. Daar anticiperen wij op met de inzet van small cells.''

Fast Forward
Dergelijke kleine antennes worden ook ingezet om de 3G-prestaties van het Vodafone-netwerk waar nodig te verbeteren. Het plaatsen van small cells is voor telecombedrijven een stuk makkelijker dan het plaatsen van nieuwe zendmasten. Daar gaat vaak een relatief langdurig goedkeuringsproces bij de overheid aan vooraf, bij kleine antennes is dat meestal niet het geval.
Gisteren maakte Vodafone al bekend nieuwe netwerkcentrales te gaan bouwen om het effect van storingen op zijn netwerk te verkleinen. Die vernieuwingen zijn onderdeel van het Fast Forward-programma van Vodafone, waarbij het zijn hele netwerk sneller en betrouwbaarder wil maken.
KPN startte vorig jaar al tests met small cell-antennes, onder meer tijdens muziekfestival Appelpop.

Bekijk waar Vodafone 4G+ later dit jaar zal uitrollen:
www.nutech.nl/mobiel/3806839/vodafone-brengt-snellere-versie-4g-jaar-50-steden.html .

De grote steden zullen op deze manier voor geleidelijk aan steeds grotere aantallen EHS-ers onbewoonbaar worden.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie