Dementie wordt doodsoorzaak nummer 1

dinsdag, 24 juni 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telegraaf.nl/gezondheid/22777148/__Dementie_doodsoorzaak_1__.html .
24 juni 2014


DEN HAAG -
In 2030 zal dementie de belangrijkste doodsoorzaak zijn in Nederland. De eigenlijke doodsoorzaak is dan bijvoorbeeld een longontsteking of de gevolgen van een val. Omdat mensen met dementie een zwakker systeem hebben, leiden deze aandoeningen sneller tot de dood.

Dat dementie steeds vaker de doodsoorzaak zal worden, komt doordat mensen steeds ouder worden en er dus meer mensen bijkomen met dementie. De levensverwachting is de afgelopen 10 jaar gestegen met meer dan 3 jaar, en blijft voorlopig nog wel even stijgen. De levensverwachting ligt bij mannen nu op 79 jaar en bij vrouwen 83. Tussen nu en 2030 stijgt dat voor mannen met 3 jaar en voor vrouwen met ruim 2 jaar.

Voorspellen
Dat blijkt uit een toekomstverkenning voor de volksgezondheid die dinsdag aan minister Schippers is overhandigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Momenteel zijn de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland nog longkanker en coronaire hartziekten. Dat zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders - bijvoorbeeld een acuut hartinfarct.
Sterfte door infectieziekten is op dit moment laag in Nederland, maar het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst op dit vlak zal brengen. Het is goed mogelijk dat een nieuwe infectieziekte zich aandient. Daarnaast zijn steeds meer bacteriën resistent tegen antibiotica en wordt er tegelijkertijd maar weinig nieuwe antibiotica ontwikkeld.

Langdurige RF bestraling is ook bepaald niet bevorderlijk voor de hersenen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie