Consument wantrouwt de 'slimme' energiemeter (en terecht)

dinsdag, 17 juni 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telegraaf.nl/overgeld/consument/22744712/__Consument_wantrouwt_de__slimme__energiemeter__.html .
16 juni 2014


Nederlandse huishoudens staan niet te springen om hun energiemeter te vervangen voor een 'slimme' versie waarbij energiemaatschappijen de meterstanden op afstand kunnen uitlezen. Bijna 80 procent van hen wantrouwt de slimme energiemeter.

Dat blijkt uit een peiling onder 5273 lezers van Telegraaf OverGeld die reageerden op de stelling 'Ik wantrouw de slimme energiemeter'. Redenen waarom ruim 4000 lezers aangeven dat de meter niet vertrouwen zijn dat consumenten niet willen dat het energiebedrijf door heeft wanneer ze thuis zijn en dat ze denken dat er minder fouten worden gemaakt als ze de standen zelf doorgeven.

Alle huishoudens krijgen slimme meter aangeboden

Ruim 600.000 huishoudens in Nederland hebben al een slimme energiemeter. Tot 2020 krijgen alle kleine verbruikers een slimme meter aangeboden. Men mag die nieuwe meter wel weigeren. Hij is ook uit te schakelen voor uitlezen op afstand.

Wil iemand juist de energiemeter eerder dan hij aangeboden wordt? Dat kan, maar dan wel tegen betaling.

Een voordeel van deze meters is wel dat consumenten zelf op tablet of computer continu kan bijhouden hoeveel energie er verbruikt wordt. Zo'n 6 procent heeft vertrouwen in de slimme meter om dit voordeel.

Lagere energietarieven

De kleine groep consumenten die het wel ziet zitten in de moderne meter, denkt vooral aan financieel voordeel. Omdat er geen meteropnemers langs hoeven te komen, besparen energiemaatschappijen geld. Ongeveer 15 procent van de respondenten bij de peiling hoopt die besparing ook terug te zien in lagere energietarieven.

En geen woord over gezondheid.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie