Huidklachten, huidkanker, uv polsbandje

donderdag, 29 mei 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Recent is de sterke toename van het aantal mensen met huidklachten en huidkanker in het nieuws geweest, zie:

Berichten%20Nederland/8332/huidklachten-door-smartphone-gebruik_en_kun_je_allergisch_zijn_voor_je_smartphone .
en
Artikelen/8321/huidkanker_zonlicht_en_rf_straling .

Nu heeft Agis zorgverzekeringen een mail laten uitgaan waarin zij klanten UV-polsbandjes voor kinderen aanbiedt om de sterkte van UV straling te meten en dan te weten wanneer de kinderen met zonnebrandcrème ingesmeerd dienen te worden.
Dat is natuurlijk een goede actie. Alleen gebruikt Agis het argument dat de UV straling van de zon de laatste jaren steeds sterker wordt. Dat argument is onjuist.
Het RIVM houdt de stralingsbelasting bij en uit:

www.rivm.nl/Onderwerpen/U/UV_ozonlaag_en_klimaat/Historische_trends .

volgt dat de UV-jaarsom van 1980 tot 1995 inderdaad is toegenomen van ca 1350 tot 1500 kJ/m2, maar daarna weer is afgenomen tot 1400 kJ in 2010.
Deze natuurlijke variatie kan daarom moeilijk gezien worden als oorzaak van de zeer sterke toename van het aantal huidklachten en van het aantal gevallen van huidkanker.

Een meer waarschijnlijke oorzaak is de explosieve toename van de RF stralingsbelasting veroorzaakt door mobiele communicatie (zendmasten, mobieltjes, WiFi, smartphones, e.d.). In de toekomst is een verdere explosieve stijging te verwachten, terwijl de UV-belasting in de komende jaren constant zal blijven.

Van elektrogevoelige personen is bekend dat zij vaak huidklachten hebben, soms zelfs verbrandingen, na blootstelling aan RF straling, terwijl velen van hen geen problemen hebben met zonlicht.

Zonnebrandolie houdt geen RF straling tegen. Desondanks is de actie van Agis natuurlijk te loven.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie