Hoofddorp: Vragen Christenunie/SGP over UMTS-masten

donderdag, 29 mei 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.dichtbij.nl/haarlemmermeer/regionaal-nieuws/artikel/3532429/vragen-christenuniesgp-over-umtsmasten.aspx .
23 mei 2014


HOOFDDORP - Kan de gemeente nu toch antennemasten tegenhouden op grond van het voorzorgprincipe? De gemeente Hilversum heeft dat onlangs gedaan. Fractieassistent Nico Zwaneveld (ChristenUnie/SGP) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W naar aanleiding van een besluit van Hilversum om de plaatsing van een nieuwe antenne te weigeren.

Donderdag 17 april is een streep gezet door de aanvraag voor een antenne naast woonhuizen in het Hilversumse De Meent. Het bijzondere nieuws is dat de betreffende wethouder gezegd heeft dat het Europees voorzorgprincipe door de gemeente gevolgd wordt bij plaatsing van antennes. Dit zou iets nieuws zijn, het principe zou inhouden dat eerst bewezen moet worden dat een installatie (bijvoorbeeld de straling van een GSM- of UMTS-mast) onschadelijk is voor de gezondheid voordat je als gemeente plaatsing toestaat.

Telecomwet
Bij eerdere discussies in de gemeenteraad heeft het college van B&W steeds gezegd dat de gemeente weinig kan doen aan het wel of niet plaatsen van masten in woonwijken omdat de Telecomwet bepaalt of er ergens een mast mag komen. Zowel in Hoofddorp als in Nieuw-Vennep zijn bewoners tegen voorgenomen plaatsing van nieuwe masten in het geweer gekomen omdat ze bang zijn dat ze schadelijk voor de gezondheid zijn. Als de Hilversumse wethouder gelijk heeft, kan de gemeente dus wel degelijk zo'n mast tegenhouden op grond van een Europese regel.

Voorzorgsprincipe
De CU/SGP wil nu van het college van B&W horen of ze dit Europese voorzorgsprincipe kennen en wat de status ervan is. Ook vraagt de partij hoe het staat met de toegezegde nota over dit onderwerp. De gemeente zou bij andere gemeenten navragen hoe zij met dit probleem omgaan. Mariëtte Sedee (CDA) heeft onlangs ook al gevraagd waar de nota blijft. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het alle aandacht en komt de nota binnenkort, uiterlijk binnen een paar weken. Wethouder Tom Horn heeft onlangs een gesprek gehad met de actiegroep en hij heeft dat als een goed gesprek ervaren.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie