Vooral vrouwen doen aan Nimby

donderdag, 01 mei 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.metronieuws.nl/plus/vooral-vrouwen-doen-aan-nimby/BjYnea!bhPpGxVVITbjgTpaiYxLIw/ .
1 mei 2014


Iedereen wil graag goed mobiel bereik hebben, maar een UMTS-mast in de buurt? Absoluut niet! Een typisch geval van Not In My Backyard, oftewel Nimby. Vooral vrouwen en senioren vervallen in dit op het eerste gezicht onlogische gedrag, zo blijkt uit representatief onderzoek van populairwetenschappelijk magazine KIJK.

Vrijwel iedereen in Nederland is weleens ergens hartgrondig voor, maar ontpopt zich als een fervente tegenstander zodra de lasten te dicht bij huis komen. Neem nu UMTS-masten. Acht op de tien Nederlanders vindt goed mobiel bereik belangrijk, maar 37 procent van hen wil géén zendmast om de hoek. Vooral vrouwen zijn hierin inconsequent: ruim de helft wil geen mast zien.

Dat is ruim twee keer zo hoog als het percentage NIMBY-mannen (21 procent). Ook gekeken naar leeftijd is er een opvallend verschil: waar ruim de helft van de ouderen wél voor beter bereik, maar tégen een UMTS-mast in de buurt is, is dat onder jongeren slechts ruim een kwart.

Niet alleen bij UMTS-masten vallen ouderen door de mand. Zo zijn vier op de tien senioren voor een goed wegennet, maar faliekant tegen uitbreiding of verbreding van wegen in de eigen buurt. Onder jongeren zijn er op dit gebied juist opvallend weinig NIMBY’s: slechts 10 procent. Opvallend genoeg zijn er ruim drie keer zo weinig middelbaar opgeleide Nimby’s (15 procent) dan laag opgeleide Nimby’s (49 procent).Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie