Breda: protest tegen zendmast

zaterdag, 05 april 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron 1: www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/2014-04-02/gemeente-breda-bal-voor-zendmast-ligt-bij-kpn?quicktabs_4=3 .
2 april 2014

Gemeente Breda: 'Bal voor zendmast ligt bij KPN'


Auteur: Ivo van Stiphout
BREDA - De komst van de 40-meter hoge zendmast van KPN naast basisschool de Hoogakker aan het Muitenpad brengt veel reacties teweeg. Iets minder dan vierhonderd ouders tekenden woensdag een petitie tegen de antenne. Ook directeur Frans-Joseph de Graaf doet zijn best om de bouw tegen te gaan.

In 2007 kreeg KPN al toestemming voor de bouw van een zendmast, op 30 meter afstand van de basisschool. Komend weekend gaat KPN beginnen met de bouw. Maar niet als het aan directeur de Graaf ligt. “De toestemming is zeven jaar geleden gegeven. In de tussentijd is er veel veranderd, zo is er nu een Europees beleid dat kwetsbare doelgroepen beschermt tegen de bouw van dit soort masten.”

Maar volgens een woordvoerder van de gemeente is er sprake van een onherroepelijke bouwvergunning voor de zendmast en is er voor haar geen reden om die in te trekken. “We hebben KPN gevraagd in gesprek te gaan met de betrokken partijen om te kijken wat ze kunnen regelen. De bal ligt nu dus bij KPN.”

“Ik ga er vanuit morgen een antwoord te krijgen, want KPN wil aanstaande zaterdag al beginnen met heien”, aldus De Graaf. “Ik hoop dat de reactie positief is en dat KPN samen met de gemeente naar een nieuwe locatie gaat kijken. Als het antwoord negatief is, gaan we vrijdag als Stichting Nutsscholen Breda procederen.”

Inmiddels heeft ook de fractie van BOB aangekondigd vragen te stellen aan het college over de kwestie. Volgens BOB-raadslid Cees van der Horst kan de gemeente een vergunning die drie jaar niet gebruikt is terugdraaien.

Toch wel merkwaardig, er wordt vrij veel geprotesteerd tegen zendmasten vlak bij scholen (of woonwijken) maar vrijwel niet tegen zendmasten (mobieltjes, DECT telefoons, WiFi) in scholen.

Bron 2: www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/2014-04-04/bouw-kpn-zendmast-aan-muitenpad-uitgesteld .
4 april 2014

Bouw KPN zendmast aan Muitenpad uitgesteld


HAAGSE BEEMDEN - KPN stelt de bouw van de zendmast aan het Muitenpad uit. In elk geval dit weekend wordt er niet begonnen met de bouw van de omstreden mast van ongeveer veertig meter hoog.

Komende week wordt er gekeken naar een mogelijke andere locatie voor de zendmast, zo melden betrokkenen. Lukt dat niet, dan zou de bouw volgend weekend alsnog van start gaan.

Het uitstel was onderdeel van een telefonisch gesprek tussen directeur Frans-Joseph de Graaf en wethouder Arbouw eerder deze vrijdag. De wethouder liet in een reactie weten later met een verklaring te komen, hij bevestigde wel dat er dit weekend niet gestart wordt met de bouw.

Patricia Gelens, een van de protesterende moeders, laat weten hoopvol te zijn gestemd. “Het is een begin, maar het biedt nog lang geen zekerheid, dus we gaan alsnog spandoeken ophangen.”

Eric Stadhouders van partij BOB zegt dat de straling niet het enige probleem is dat de buurt met de zendmast heeft. “Het pleintje waar de mast op gebouwd gaat worden is nu een speelplek voor kinderen. Daarbij ligt het aan de enige heuvel in de Haagse Beemden, waar kinderen in de winter met de slee vanaf gaan. Dat kan niet meer als er straks zo’n gevaarte van tien bij tien meter staat.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie