Hommels gaan de bijen achterna: kwart sterft uit

woensdag, 02 april 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3627109/2014/04/02/Hommels-gaan-de-bijen-achterna-kwart-sterft-uit.dhtml .
2 april 2014


Het gaat niet goed met de hommels. Vooral intensieve landbouw is net als bij de bijen de grote boosdoener. Een kwart van alle hommelsoorten wordt met uitsterven bedreigd, zo blijkt uit een rapport dat vandaag bekend is gemaakt door IUCN, de wereldwijde koepel van natuurorganisaties.

Hommels en bijen zorgen voor bestuiving van groente en fruit. Ze vormen daardoor een belangrijke schakel in de voedselvoorziening. Maar de insecten lijden ernstig onder het gebruik van bestrijdingsmiddelen en gronduitbreiding in de intensieve landbouw. Nederland gebruikt volgens de natuurbeschermers de grootste hoeveelheid bestrijdingsmiddelen per hectare van alle Europese landen.

In Nederland komen ongeveer 20 hommelsoorten voor. Er vliegen ruim 300 soorten bijen, maar daarvan is 60 procent bedreigd. Wetenschappers zijn al jaren aan het zoeken naar de exacte oorzaak van de achteruitgang van bijensoorten, maar ze zijn het er nog niet over eens.

Scherpe controle
De IUCN pleit voor een verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen en scherpere controle in de landbouw. Ook is het volgens de natuurbeschermers nodig om wegbermen, akkerranden en weilanden in te zaaien met bloemrijke mengsels, zodat bijen en hommels makkelijker voedsel kunnen vinden.

Het is de vraag in hoeverre RF straling mede verantwoordelijk is. Hier ken ik nog geen verhalen over (zoals bij bijen.)Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie