Voorschot voor asbestosepatiënten

zondag, 23 maart 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3620313/2014/03/21/Voorschot-voor-asbestosepatienten.dhtml .
21 maart 2014


Mensen met asbestose, een verminderde longfunctie als gevolg van werken met asbest, kunnen een voorschot op een eventuele schadevergoeding krijgen. Dat valt op te maken uit een brief van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer.
Het voorschot kan oplopen tot 19.201 euro. Het is dan een voorschot op een nog van de verantwoordelijke werkgever los te peuteren vergoeding. Het voorschot van de minister kan gebruikt worden voor het aanspannen van een rechtszaak of voor de kosten bij een lopende zaak.

Het slachtoffer moet beroepsmatig in Nederland intensief en langdurig aan asbest zijn blootgesteld, de asbestose moet medisch zijn bevestigd en moet ernstig zijn. Tot nu toe hadden alleen asbestslachtoffers met asbestkanker recht op een voorschot. Asbestose is een aandoening waarbij de longcapaciteit afneemt.

Ook mensen die als zelfstandige hebben gewerkt kunnen onder de genoemde voorwaarden een tegemoetkoming krijgen voor immateriële schade als gevolg van asbestose.

Asbest was vroeger toch ook veilig? Nu nog erkenning van elektrogevoeligheid.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie