Onrust over straling door zendmasten in Tholen, Ref. Dagblad

dinsdag, 13 december 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Zie www.refdag.nl/artikel/1241686/ .
Zie ook: www.bndestem.nl/regioportal/BNS/1,,1327__2995808_,00.html .

THOLEN - Op de dijk bij de haven van Tholen is maandagmiddag 1,8 volt elektromagnetische straling per meter gemeten. Die hoeveelheid is aanzienlijk meer dan de meeste landen ter wereld toestaan (red. StopUMTS: Dit is een misvatting, de meeste landen hanteren de extreem hoge ICNIRP norm, zie Veel%20gestelde%20vragen/67 ). De straling wordt veroorzaakt door de zendmasten aan de overzijde van het water in de wijk Waterfront.

De cijfers werden maandagavond in zaal Meulvliet meegedeeld door Erik Steenbergh, een specialist in de materie die door verontruste bewoners van de wijk Waterfront was uitgenodigd. De informatieavond werd bezocht door veertig belangstellenden uit diverse kernen van de gemeente Tholen, de Halsterse polder en Bergen op Zoom.

De metingen als zodanig zetten volgens Steenbergh geen zoden aan de dijk. „Nederland heeft de hoogste stralingsnormen ter wereld. Vrijwel geen enkel onderzoek komt boven de toegestane waarden.”

In de praktijk is er echter het nodige aan de hand. Als voorbeeld in Meulvliet diende Truus Hulsman, een oudere uit Spijkenisse die al tijden klaagt over allerlei ziektesymptomen als gevolg van elektromagnetische straling van zendmasten. Hulsman was in Tholen als afgezant van de actiegroep Spijkenisse Tegen Straling (STS), een van de circa twintig belangengroepen in Nederland die zich hebben gekeerd tegen de zendmasten. In de slaapkamer van Hulsman is gemiddeld zo’n 2 volt per meter straling, wat bij haar leidt tot slapeloosheid, vermoeidheid, hartkloppingen, een droge keel en regelmatig te hoge bloeddruk.

Vrijwel alle bewoners in de flat van Hulsman, die op een afstand van 70 meter van een mast staat, hebben vergelijkbare symptomen. „Meer dan de helft van de bewoners is voortdurend ziek.”

Hulsman riep op tot een actieve houding bij de bewoners van Waterfront en het deel van Tholen dat binnen een straal van 400 meter van de mast ligt. „Vecht ervoor, wij doen het ook.”

Over de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van elektromagnetische straling lopen de meningen uiteen. Steenbergh presenteerde diverse buitenlandse onderzoeken, die onder andere een sterk verhoogde kans op kanker en aantasting van het erfelijk materiaal van de mens aantoonden. De overheid en de providers van (mobiele) telefonie geven slechts mondjesmaat informatie over de materie.

Zo’n veertig gemeenten in het land proberen via rechtszaken de zogeheten umts-masten te weren, aldus Steenbergh. De oplossing is volgens hem dat de aanbieders van mobiele telefonie meer masten plaatsen, waardoor de straling wordt gespreid. „Maar dan hebben de providers een probleem. Zo’n oplossing is duur.”

Hulsman plakt haar huis af met folie, wat de straling enigszins weert. Ook woordvoerder Alex Swinkels van STS noemde het afschermen van het huis met bijvoorbeeld radiatorfolie een optie. Verhuizen is volgens hem een andere mogelijkheid.

Ook riep Swinkels de aanwezigen op om de plaatselijke politiek te bestoken met informatie.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie