Eindhoven: Straling zendmast A2 zorgt voor 'oorsuizen en slaapproblemen'

woensdag, 22 januari 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron 1: www.omroepbrabant.nl/?news/2055391063/Straling+zendmast+A2+Eindhoven+zorgt+voor+oorsuizen+en+slaapproblemen,+maar+is+binnen+de+norm.aspx .
22 jan. 2014

Straling zendmast A2 Eindhoven zorgt voor 'oorsuizen en slaapproblemen', maar is binnen de norm


EINDHOVEN - De hoeveelheid straling van de KPN-zendmast aan de snelweg A2 in Eindhoven is binnen de norm. Dat concludeert een werkgroep van de gemeenteraad in Eindhoven. De werkgroep deed samen met bewoners van de wijk Gestel onderzoek naar de straling.
De negentig meter hoge mast staat er al zes jaar. Bewoners van de wijk Gestel waren altijd al tegen de mast.

Oorsuizen en slechte nachtrust
Ze zeggen last te hebben van oorsuizen en slechte nachtrust. Ook zou de ontvangst van radio en tv niet goed zijn, maar dat zou inmiddels verbeterd zijn na overleg met UPC.

De werkgroep concludeerde ook dat het mogelijk is huizen tegen straling te beschermen. De vraag is nu of de politiek bewoners hierin financieel tegemoet wil komen.Bron 2: www.omroepbrabant.nl/?news/205363772/Straling+zendmast+Eindhoven+blijft+binnen+de+normen.aspx .
18 jan. 2014

Straling zendmast blijft binnen de normen


Auteur: Geert van de Kamp

Foto: ANP Foto: ANP Vergroot foto Zie bovenstaande link

EINDHOVEN - De straling van de zendmast Croy in Eindhoven blijft binnen de normen zoals die door de overheid zijn vastgesteld. Dat concludeert professor Zwamborn, de specialist op dit gebied. Volgens hem kan de zendmast redelijk uniek worden genoemd vanwege de afstand tot de woonwijk, de hoogte en de zendsterkte, maar voldoet de mast aan de in de vergunning gestelde eisen.
Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag is gepresenteerd. De KPN-zendmast in Croy in Eindhoven, is de bewoners al jaren een bron van ergernis en zorg.

Stiekem
Honderden buurtbewoners willen de mast weg hebben omdat ze bang zijn voor de gevolgen van de straling. Ook werd de gemeente ervan beschuldigd dat de KPN-zendmast stiekem in een vakantieperiode was neergezet.

Een aantal jaren geleden al werden die bezwaren door de Raad van State afgewezen.

Commentaar StopUMTS

Natuurlijk blijft de straling binnen de normen. Die zijn immoreel hoog en uitsluitend bedoeld om de telecomindustrie geen strobreed in de weg te leggen
Uiteraard is dit de door velen gedeelde persoonlijke visie van de webmaster van StopUMTS.

In Nederland is die norm (bovenlimiet) voor UMTS 10.000 mW per m2.
Interessant om dat te vergelijken met de waarden vermeld in de 17 pagina's lange richtlijn van de officiële Oostenrijkse artsenorganisatie OAK voor diagnose en behandeling van elektrogevoelige personen.
In die richtlijn wordt een stralingsintensiteit van 1 mW per m2 als 'far above normal' gekarakteriseerd, een factor 10.000 onder de Nederlandse norm, zie:

electromagnetichealth.org/wp-content/uploads/2012/04/EMF-Guideline.pdf .

Erg jammer dat iemand als Prof. Zwamborn, die in 2003 een uitstekend TNO rapport over deze materie heeft gepubliceerd, en daar enorm veel kritiek op heeft gekregen omdat allerlei biologische effecten werden geconstateerd bij stralingsbelastingen ver onder de Nederlandse normen, zich leent voor dit soort misleidende voorlichting.

Wat hij zegt, dat het stralingsniveau binnen de normen blijft, klopt wel, maar hoe schadelijk dat kan zijn, dat vertelt hij er niet bij. Als er iemand is die dat zou weten, of op zijn minst zou moeten weten, is hij dat, zeker gezien het feit dat hij lid van de Gezondheidsraad is. Hoeveel slachtoffers moeten er nog bijkomen voor er in Nederland iets gedaan wordt?

In andere landen worden er tenminste voorzoorgsmaatregelen getroffen, zie:

Artikelen/7294/redir .

en de link daarin onderaan. Die maatregelen zijn i.h.a niet voldoende, maar er wordt tenminste iets gedaan.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie