Depressief door slechte weerstand

maandag, 13 januari 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel/22205586/__Depressief_door_slechte_weerstand__.html .
13 jan. 2014


UTRECHT -
Mensen met aandoeningen waarbij het immuunsysteem voortdurend actief is zoals reuma, multiple sclerose en de ziekte van Crohn, lopen een groter risico om depressief te worden.

Promovenda Floor van Heesch van de Universiteit Utrecht ontdekte dat die depressiviteit rechtstreeks te herleiden is tot het overactieve immuunsysteem. Dat biedt perspectief op een effectievere behandeling.

Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en parasieten. De eerste stap hierin is dat zogenaamde cytokinen worden afgegeven, stofjes die de immuuncellen het signaal geven om in actie te komen.

De cytokinen komen ook in de hersenen terecht. Van Heesch toont in haar promotieonderzoek overtuigend aan dat zij daar het beloningssysteem onderdrukken. Hierdoor vermindert het vermogen om plezier te beleven en dat verhoogt het risico op een depressie.

Preventie
''Wat heel duidelijk uit mijn onderzoek blijkt, is dat een overactief immuunsysteem de hersenen beïnvloedt en dat in dat geval de depressiviteit dus een heel fysieke oorzaak heeft. Dit werpt een nieuw licht op de behandeling van patiënten met chronische aandoeningen zoals reuma en multiple sclerose en bij kankerpatiënten die behandeld worden met cytokinen'', licht Van Heesch toe.

Naast de behandeling van hun fysieke klachten, zouden deze patiënten ook moeten worden gescreend op depressie. Door het vroegtijdig onderkennen van de depressie kan deze eerder behandeld worden.

En RF straling / EMV tast het immuunsysteem aan ne kan dus (mede) een reden zijn voor depressiviteit.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie