Sprookje van een WiFi vluchteling

donderdag, 02 januari 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: sites.google.com/site/wifivluchteling/sprookje .
2 jam. 2014


Er was eens een kanarie. Hij heette Pietje. Het was nog in de tijd dat de kompels een vogeltje meenamen in een kooitje. Ze wisten: als het vogeltje van zijn stokje valt: mijngas !! Mijngas was reukloos, smaakloos en kleurloos. Ze wisten het van hun vader; die geloofden ze. Dagelijks ging Pietje mee met Yannick naar de mijn. En dat bleef zo.

Inmiddels heeft in de bovengrondse wereld de smartphone zijn intree gedaan.
Jakop de teamleider is er ook door gecharmeerd. Hij ziet al snel de mogelijkheden voor ònder de grond. De voordelen zijn klip en klaar voor Jakop: de manschappen kunnen even contact hebben met hun geliefde, de productie zal beter georganiseerd worden en hij kan beter controleren en bijsturen. En vooral: hij heeft meer grip op zijn mensen.

Jakop polst OR-lid Wim K. Die vindt het een prima idee. Een offerte (aanschaf smartphones, hotspots, onderzoekskosten etc.) laat zien dat hij zijn budget gaat overschrijden, maar dat weet hij wel uit te leggen aan Raul, de directeur van de mijn. ''Het is gewoon handig dat iedereen bereikbaar is''.
Twee maanden later: iedereen is verslaafd aan zijn smartphone. Er begint een periode die in het geschiedenisboek van de mijn zal worden omschreven als ''de tragische''.

De periode begint met het veranderende gedrag van Pietje. Pietje zit soms te dutten. Ook zit hij aan zijn kop te krabben. Allemaal niet zo schokkend, maar toch maakt Yannick zich zorgen. Hij is nl. niet alleen baasje van Pietje, maar ook nog voorzitter van de veiligheidscommissie. Heeft het iets te maken met smartphone of de hotspots? Het knaagt aan hem. Maar ja, ''eigenlijk moeten we toch bereikbaar zijn''.

Yo, de voorzitter van de gezondheidscommissie, heeft sinds 2 weken last van een vervelend gefluit in zijn oren. Omdat hij een vogelliefhebber is, bemoeit hij zich ook met Pietje: ''misschien heeft Pietje - al is het zelf een kanarie - ook wel last van gefluit in zijn oren?''. Dit schiet Karl in het verkeerde keelgat: ''Het beest heeft gewoon zijn dag niet. Laten we het eerst even aankijken''.

Na een week krijgt Pietje ook vreemde rode bobbels tussen zijn geel-grijze verenpak. Yannick krijgt er een hoofdbreken bij. Komt het van de smartphone, zo vraag hij zich af? John (ernstige ziektes passen niet in zijn wereldbeeld) oppert of hij geen spirituele belasting heeft opgelopen. Dat gaat Johannes (opgegroeid in de bible-belt, maar inmiddels ook verslingerd aan zijn ondergrondse smartphone) iets te ver. Het zet hem wel aan tot denken, maar hij houdt het nog een paar dagen voor zichzelf: ''Moeten we eigenlijk wel bereikbaar zijn.... en voor wie dan?'' Na een weekje spreekt hij er over met Farique. Farique (agnost sinds zijn geboorte) herkent de vragen en besluit dat hij het naadje van de kous wil weten.

Twee weken na de vreemde rode bobbels zakt Pietje steeds door een van zijn knieën. Yannick's zorgen nemen toe. Karl (inmiddels de opvatting toegedaan dat een smartphone opium is van het volk) roept: ''Yannick, het hoort gewoon bij de leeftijd. Je zult Pietje toch een kéér af moeten schrijven!'' Wanneer Charles (binnen het team bekend als realist van huis uit) de twijfel afleest van de wenkbrauwen van Yannick en hoort wat Karl zegt, brult hij: ''Jongens, luister naar mij. De fitste overleeft toch. De mensheid is zo maar niet om zeep geholpen''

De volgende dag ligt Pietje op zijn rug in zijn kooitje. Eén ding weet Yannick zeker: de dood van Pietje komt niet door mijngas. Wat wel dodelijk is, is de slogan ''Je moet toch beréikbaar zijn!''

Jakop volgt de gesprekken steeds op gepaste afstand. Hij realiseert zich dat zijn gewiekste plan enig gevaar loopt. Hij besluit om Raul, de directeur, te informeren over het succes tot nu toe. Na enkele weken verschijnt er een communiqué van Raul: ''Ondanks de toenemende kosten is de smartphone een redelijk succes. Het bereikbaar zijn van ieder teamlid kan van levensbelang zijn.''
En ze leefden nog enige tijd; weliswaar ongelukkig.

__________________________________________________________________________________


nawoord van de schrijver: het Engelse woord smart - van smartphone - betekent volgens prisma handwoordenboek naast wakker, pienter, flink, ferm, vlug, knap, gevat, snedig, gewiekst, geestig, keurig, elegant, net, chic ook:
zeer, pijn doen, lijden en pijn hebben.......


Jan Geelhoed



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie