'Kinderen minder fit dan ouders'

dinsdag, 26 november 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.gezondheidsnet.nl/bewegen/nieuws/12317/kinderen-minder-fit-dan-ouders .
20 nov. 2013


Veel kinderen kunnen niet zo hard rennen als hun ouders op die leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of South Australia's School of Health Sciences.
kinderen, sporten, bewegen, hardlopen, fitheid, gezondheid, fit zijn, cardiovasculaire gezondheid, uithoudingsvermogen

Mogelijk wijst deze afname in fitheid bij kinderen ook op een slechtere gezondheid als ze volwassen zijn. ''Als een jong persoon niet fit is, lopen ze een grotere kans om later in het leven hartziekten te ontwikkelen'', aldus onderzoeker Grant Tomkinson. Hij presenteert de resultaten van zijn onderzoek tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association.

Fit
Volgens Tomkinson kunnen jonge mensen op verschillende manieren fit zijn. ''Ze kunnen sterk zijn, ze kunnen flexibel en lenig zijn, maar ze kunnen ook vaardig zijn bijvoorbeeld in tennis. Niet al deze soorten fitheid hangen samen met gezondheid. De gezondste vorm van fit zijn is een goede cardiovasculaire gezondheid. Hardlopen is daar een goed voorbeeld van.''
Onderzoek
Samen met zijn collega's bestudeerde Tomkinson 50 studies naar 'hardloopfitheid' tussen 1964 en 2010. Bij deze onderzoeken waren meer dan 25 miljoen kinderen tussen de 9 en 17 jaar betrokken. De kinderen zijn afkomstig uit 28 landen. In de 46 jaar die de onderzoeken betroffen namen het cardiovasculaire uithoudingsvermogen van de kinderen heel duidelijk af.

De kinderen van nu zijn ongeveer 15 procent minder fit dan hun ouders toen ze dezelfde leeftijd hadden. Daarbij neemt het uithoudingsvermogen wereldwijd ongeveer met 5 procent per 10 jaar af. Over een mijl (1,6 kilometer) lopen de kinderen nu gemiddeld een halve minuut langzaam dan 30 jaar geleden.
Overgewicht
Tomkinson denkt dat de verslechtering samenhangt met verschillende sociale, gedrags-, lichamelijk, en psychologische factoren. ''Toch kunnen we waarschijnlijk 30 tot 60 procent verklaren door de toename in lichaamsvet.'' Hij benadrukt dat kinderen minstens een uur per dag zouden moeten rennen, zwemmen of fietsen, zodat ze ook in de toekomst gezond blijven.

Door: Annemieke Hoogland
Bronnen: EurekAlert
20-11-2013
Laatst gewijzigd op: 20-11-2013

Nog maar veel met tablets en iPhones spelen en zo weinig mogelijk bewegen. De zegeningen van draadloze communicatie. Dat noemen ze vooruitgang.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie