Beveiligingslek Vodafone RTL blokkeert telefoon minister

zaterdag, 12 oktober 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.totaaltv.nl/nieuws/14189/beveiligingslek-vodafone-rtl-blokkeert-telefoon-minister.html .
11 okt. 2013


RTL Nieuws heeft door een slechte beveiliging bij Vodafone de mobiele telefoon van minister Plasterk kunnen blokkeren. Vodafone heeft direct maatregelen genomen.

Het was tot vandaag kinderlijk eenvoudig om het mobiele telefoonnummer van Vodafone-klanten te blokkeren. Vodafone heeft in Nederland 5,3 miljoen klanten waaronder ministers, staatssecretarissen en Kamerleden. Bij Vodafone kon men zonder een medewerker aan de telefoon te krijgen een telefoonnummer blokkeren. Alleen het bellen naar een speciaal telefoonnummer was genoeg. Men kreeg dan een bandje te horen en hoefde alleen het telefoonnummer wat moest worden geblokkeerd in te toetsen. Zonder navraag blokkeerde Vodafone het nummer direct. Op deze manier wist RTL Nieuws de telefoon van minister Ronald Plasterk van Buitenlandse Zaken te blokkeren.

VODAFONE ONDERNEEMT DIRECT ACTIE
Het is voor de tweede keer dat Vodafone wegens slechte beveiliging van haar netwerk negatief in het nieuws komt. In 2011 kraakten verslaggevers van het actualiteitenprogramma EenVandaag al de Vodafone voicemails van politici. Dat nu ook op deze eenvoudige manier van politici en ministers de telefoon te blokkeren was, komt het telecombedrijf na de gemaakte belofte in 2011 van verbetering van het beveiligings- en privacybeleid slecht uit. Vodafone geeft als uitleg dat het telecombedrijf het voor klanten zo makkelijk mogelijk wilde maken om bij verlies de telefoon zo snel mogelijk te kunnen blokkeren om misbruik te voorkomen. Vodafone heeft direct de procedure gewijzigd. Het is nu niet meer mogelijk om zonder tussenkomst van een medewerker een blokkade te maken.

Geschreven door: Jarco KriekLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie