'Europese providers in financiële problemen door 4G'

maandag, 07 oktober 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: nutech.nl/mobiel/3594847/europese-providers-in-financiele-problemen-4g.html .
7 okt. 2013


Het is nog maar de vraag of en hoe Europese telecomproviders hun investeringen in 4G-netwerken gaan terugverdienen. In Nederland werd 3,8 miljard euro uitgegeven aan alleen frequenties.

Volgens the Wall Street Journal, dat sprak met diverse Europese providers, is het vooralsnog lastig geld verdienen met 4G. Consumenten zouden nog niet warmlopen voor het snellere mobiele internet en de investeringen waren fors.

''Je moet miljoenen en soms zelfs miljarden euro's betalen'', vertelt Joachim Horn, CEO van Tele2, dat in Nederland aan een 4G-netwerk bouwt. ''Het is logischerwijs moeilijk om het verdienmodel te zien.''

Bij de Nederlandse telecomveiling eind 2012, waarbij frequenties voor onder meer 4G-netwerken werden geveild, gaven de Nederlandse providers gezamenlijk 3,8 miljard euro uit. Veel meer dan verwacht. KPN betaalde 1,3 miljard, Vodafone 1,4 miljard, T-Mobile 910 miljoen en Tele2 160 miljoen euro.

De investeringen in Europa zullen volgens onderzoek de komende jaren doorgroeien met een piek in 2015. In de Verenigde Staten en Azië, waar 4G al veel langer beschikbaar is, nemen de kosten juist af.

Concurrentie
De hoge concurrentie in Europa zorgt ervoor dat het lastig wordt geld te verdienen aan 4G, schrijft the Wall Street Journal. Er zijn in de 28 landen van de Europese Unie ruim honderd providers actief die vallen onder veertig grote spelers. De omzet uit mobiele netwerken is tussen 2008 en 2012 gekrompen met 12 procent en het einde is nog niet in zicht.

Door deze concurrentie bieden veel providers 4G aan voor dezelfde prijs als 3G, soms kost het snellere mobiele internet iets meer. Als 4G veel meer kost, worden er vaak gratis filmdiensten bij gegeven. Volgens Frank Cadoret van de Franse providers SFR zien consumenten het grote voordeel van 4G nog niet. Een anonieme bron bij een provider stelt bovendien dat er ook technische problemen zijn zoals bij het roamen op 4G-netwerken.

Langzaam
4G kwam in Europa juist langzamer op gang omdat er zo'n tien jaar geleden forse investeringen waren gedaan in het 3G-netwerk. Die investeringen zorgden toen ook voor financiële problemen.

In Nederland heeft KPN al in een groot deel van Nederland 4G beschikbaar. Ook Vodafone heeft al in diverse gebieden het nieuwe netwerk beschikbaar gesteld. T-Mobile activeert het netwerk op 18 november. Dat is in eerste instantie alleen in de Randstad. Tele2 heeft nog geen informatie gegeven over een datum.

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Voor een deel goed nieuws. Als de kosten niet terugverdiend worden en er weinig behoefte aan steeds snellere netwerken zal zijn, dan houdt 't een keer op, hoewel de elektrogevoeligen / EHS-ers daar momneteel niet mee geholpen zijn.

Gerelateerde artikelen:
nutech.nl/mobiel/3590012/5g-wordt-honderd-keer-sneller-dan-4g.html .
en
nutech.nl/mobiel/3552316/review-4g-van-kpn-stabiel-en-snel.html .
en
nutech.nl/mobiel/3542982/met-welke-toestellen-werkt-4g-van-vodafone.html .
nutech.nl/internet/2983179/telecomveiling-levert-38-miljard-euro.htmlen .
waarin 38 natuurlijk 3,8 moet zijn (maar niet in de link)
en
nutech.nl/mobiel/3574815/4g-netwerk-t-mobile-18-november-actief.html .
en
nutech.nl/mobiel/3579007/vodafone-activeert-4g-iphone-5.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie