Helden geeft geen vergunningen meer voor zendmasten, Dagblad de Limburger

donderdag, 24 november 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Helden geeft geen vergunningen meer voor zendmasten
www.limburger.nl/Pagina/0,7090,31-1-2-2501-2900372-1438-730825-,00.html

Woonplaatsen: Beringe, Egchel, Grashoek, Helden, Koningslust, Panningen

Van onze verslaggeefster
Helden -
De gemeente Helden wil zich zeer terughoudend op gaan stellen als het gaat om het plaatsen van zendmasten in woonwijken. Vergunningen worden niet meer verleend.

Dat is het voorstel van het college. In de raadsvergadering van mei kaartte IH'82 het onderwerp aan. Volgens raadslid J.van Horen, die zich in het onderwerp heeft verdiept, zijn met name umts-masten gevaarlijk voor de volksgezondheid. Dat zijn 'moderne' gsm-masten met een veel sterkere straling. IH'82 drong erop aan, in navolging van een aantal andere gemeenten, plaatsing van zendmasten alleen nog in het buitengebied toe te staan. Ook de buurt rond het oude boerenbondsgebouw in Helden-Dorp maakt zich grote zorgen om de zendmasten op de toren. De omwonenden hebben onlangs handtekeningen aan de burgemeester aangeboden om te voorkomen dat op het nieuwe appartementencomplex dat op de plek van de boerenbond verrijst, wederom masten worden geplaatst.

Verantwoordelijk wethouder Timmermans (VVD) laat weten dat een algeheel verbod voor woonwijken moeilijk ligt, omdat voor zendmasten onder de vijf meter geen vergunning nodig is. ,,Er is nog nooit een vergunning aangevraagd en dus hebben we ook geen zicht op hoeveel zendmasten in Helden staan en waar.''

Daar komt nog eens bij dat de landelijke overheid de umts-masten niet wil verbieden, zolang niet duidelijk is of ze echt gevaar voor de gezondheid opleveren. Diverse onderzoeken spreken elkaar tegen. Of de gemeente juridisch sterk staat als een provider bij weigering van een vergunning naar de rechter stapt, durft Timmermans niet te zeggen.
zaterdag 19 november 2005Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie