'De zon is onze gevaarlijkste zendmast'

vrijdag, 23 augustus 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Leusderkrant.nl
23 aug. 2013


LEUSDEN - In navolging op de berichtgeving twee weken terug over de eventuele schadelijkheid van elektromagnetische straling (EM straling), meldde de Leusdense emeritus hoogleraar in de oogheelkundige fysica, Dick van Norren, zich bij de redactie. ,,Ik zou graag de zorgen rondom dit onderwerp willen wegnemen”, aldus de voormalig hoogleraar die in 1998 vanwege zijn deskundigheid op het gebied van lichtschade werd benoemd tot lid van de Gezondheidsraad.

Van Norren wil graag geruststellen. Hij is absoluut zeker van zijn zaak, als hij zegt: ,,Vanuit de hoofdstroom van de wetenschap is er nooit bewijs gevonden voor schadelijkheid van EM straling van telefoons en zendmasten. Er zijn wereldwijd heel wat onderzoeken geweest, en nog steeds wordt ook vanuit de overheid opdracht gegeven tot onderzoek naar dit onderwerp. Tot nu toe zonder negatief resultaat voor de mens.”

Er zijn zijstromen van de wetenschap die wel wat vinden. ,,Maar”, legt van Norren uit, ,,alleen door toeval kun je al resultaten boeken. Tot nu toe is het zo dat alle onderzoeken van wetenschappers die wel schadelijkheid van EM straling concludeerden, later weerlegd werden, of fouten bleken te bevatten. Zo kon bijvoorbeeld het bekend geworden onderzoek van fysicus Adang niet worden gereproduceerd. Het is jammer dat media daar dan weer geen aandacht aan besteedden.”

Van Norren begint uit te leggen dat fundamentele wetten uit de natuur- en geneeskunde zich verzetten tegen het idee van gezondheidsschade door EM straling van zendmasten. ,,Er bestaan heel veel soorten elektromagnetische straling. Ze zijn gemakkelijk in te delen aan de hand van hun golflengte. Heel korte golflengten zoals Röntgen kunnen gevaarlijk zijn, lange niet. Lange golflengten tot honderden meters vind je bij radiozenders. De apparaten in huis hebben een golflengte van ongeveer 10 centimeter. Het infrarood heeft een golflengte van een miljoenste meter. Zichtbaar licht en het verre ultraviolet hebben een zeer korte golflengte in de buurt van een miljardste meter.

Klachten serieus nemen
Van Norren legt vervolgens uit dat je EM straling ook op kan vatten als een stroom deeltjes. Die deeltjes, die ook wel fotonen worden genoemd, hebben allemaal een specifieke hoeveelheid energie. ,,Die energie hangt af van de golflengte. Hoe korter de golflengte, hoe meer energie. De fotonen van zichtbaar licht en ultraviolet zijn een miljoen keer energierijker dan die van de mobiele telefoon.
Daarom kunnen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar de fotonen van een mobiele telefoon en een GSM-mast zijn onschuldig. Alleen als er in korte tijd verschrikkelijk veel van die fotonen op je lichaam vallen kun je opwarmen. Daarom is het niet de bedoeling om heel dichtbij een hoog vermogen zendmast te komen. Dat is gevaarlijk, vanwege de opwarming. Een mobieltje heeft veel te weinig vermogen om iets op te warmen. Eigenlijk is de zon onze gevaarlijkste zendmast. Je huid kan ‘verbranden’ en op de lange duur kan je huidkanker krijgen.”

Van Norren heeft wel een opmerking over de klachten die mensen zeggen te ondervinden van de EM straling. ,,Deze klachten moeten natuurlijk serieus worden genomen. Ga ermee naar de dokter en onderzoek ze. Maar realiseer je ook dat als je in de greep bent van angst voor slechte effecten van iets in je dagelijkse leefsfeer, dit ook nadelig voor je gezondheid kan zijn.”

Complottheoriën
Van Norren vindt het jammer dat organisaties als het RIVM niet de moed hebben duidelijker taal te spreken. ,,Ze zeggen dat er geen bewijzen zijn voor schadelijkheid van GSM-masten voor de gezondheid. Maar, dat het ook niet uit te sluiten is. Tsja, het is ook niet uit te sluiten dat ik binnen drie uur wordt getroffen door een blikseminslag. Het gaat om die dubbele ontkenning. Die is nietszeggend.”

Van Norren kent de theorieën van mensen die beweren dat overheden er economisch belang bij hebben om bijvoorbeeld GSM-masten te kunnen blijven neerzetten. ,,Tegen complottheorieën heb ik niets in te brengen. Ik kan niet bewijzen, dat er geen complot is”, aldus een grinnikende Van Norren.

Een langspeelplaat, die Norren zo nu en dan afdraait. Hij weet kennelijk niet dat elektrogevoeligheid van personen, wat tot ernstige gezondheidsklachten kan leiden, al sinds 2006 in Zweden als handicap erkend is. In Oostenrijk hebben de gezamenlijke artsorganisaties vorig jaar een 17 pagina's lange richtlijn gepubliceerd voor diagnose en behadeling van elektrogevoelige personen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft straling van mobieltjes, zendmasten, WiFi ingedeeld in dezelfde categorie als DDT, gelode benzine en chloroform. Op veel plaatsen is WiFi verwijderd na gezondheidsklachten van werknemers. In Rajasthan een deestaat van India, in grootte en aantal inwoners vergelijkbaar met Italie zijn alle zendmasten na een uitspraak van het Hooggerechtshof, verwijderd binnen 500 m van scholen, ziekenhuizen en kinderspeelplaatsen.
Dit en nog veel meer is te lezen in:

pdf/Compilatie-RF-straling-aug-2013.pdf .
en
pdf/WiFi-mobieltjes-kinderen.pdf .

En, die zon, daar kan je je prima tegen beschermen. Zonnebrandolie, in de schaduw zitten, enz.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie