Nieuwe ‘UMTS-Veiling’

zaterdag, 06 juli 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.medianerd.nl/ministerie-begint-met-voorbereidingen-nieuwe-umts-veiling/ .
5 juli 2013

MINISTERIE BEGINT MET VOORBEREIDINGEN NIEUWE ‘UMTS-VEILING’


Het ministerie van Economische Zaken begint binnenkort met de voorbereidingen voor herverdeling van de 3g-frequenties. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben deze frequenties tot eind 2016. De frequenties werden vorige keer verdeeld in de beruchte ‘umts-veiling’.

Die ‘umts-veiling‘ leverde de staat toen 2,7 miljard euro op en leidde onder meer tot financiële problemen voor KPN. De vergunningen die bij die veiling zijn verdeeld zijn geldig tot 31 december 2016, maar een tot twee jaar voor die tijd moet de herverdeling van de frequenties plaatsvinden. De herverdeling van die frequenties zal vermoedelijk een nieuwe veiling betekenen, al zal die veiling een stuk kleiner zijn dan de grote frequentieveiling van eind vorig jaar: het gaat immers maar om frequenties in een band, terwijl vorig jaar vrijwel alle andere frequenties tegelijk werden geveild.

De 3g-frequenties zitten in de 2,1GHz-band, een band die minder dekking biedt dan de lagere frequenties, maar meer capaciteit kan bieden. Het is momenteel nog de enige band die in Nederland voor 3g wordt gebruikt, maar binnenkort beginnen providers met 3g ook op een andere frequentie. Omdat 3g dan ook is uitgerold op een andere frequentieband, zullen providers niet veel geld meer over hebben voor de 2100MHz-band.

De komende tijd zullen de regels voor de herverdeling worden bedacht, waarna de frequenties volgend jaar of het jaar erna zullen worden verdeeld. Hoe die regels eruit komen te zien en of er net als bij de grote veiling vorig jaar extra ruimte zal worden gemaakt voor nieuwkomers, is vooralsnog onduidelijk.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie