Door de muur 'kijken' met een wifi-signaal

zondag, 30 juni 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/3466959/2013/06/28/Door-de-muur-kijken-het-kan-straks-met-een-wifi-signaal.dhtml .
28 juni 2013

Door de muur 'kijken': het kan straks met een wifi-signaal


Een wifi-signaal waarmee je door muren kan kijken. Het bestaat binnenkort, als het aan informatici van het Massachusetts Institute of Technology ligt. Zij ontwikkelden een draagbaar apparaatje dat met behulp van wifi-straling bewegende objecten achter een muur kan zien. Ze zien toepassingen bij het opsporen van mensen na aardbevingen en bij videospelletjes.

De techniek wordt in augustus gepresenteerd op een conferentie in Hongkong. Hoewel er al verschillende apparaten bestaan waarmee door de muur gekeken kan worden, zijn deze vaak onhandig groot of duur. Denk bijvoorbeeld aan röntgen- of radarapparatuur. De Amerikaanse informatici wilden een nieuwe, goedkope en draagbare manier bedenken om hetzelfde te doen. Uiteindelijk kwamen ze op een wifi-signaal uit.

Het probleem met wifi is alleen dat het niet eenvoudig door muren heen gaat. Slechts een klein deel van de straling bereikt de andere ruimte - daarom werkt een draadloze internetverbinding op zolder vaak slecht. De oplossing voor dat probleem: twee zendantennes gebruiken die hetzelfde signaal uitzenden.

Zolang deze signalen tegen stilstaande dingen aanbotsen, merkt de ontvanger dat ze gelijk zijn en is er niks aan de hand. Maar als de straling iets bewegends tegenkomt, wordt deze niet gelijkmatig teruggekaatst. Zo weet de ontvanger dat er een bewegend 'iets' aan de andere kant van de muur staat. Door vervolgens te berekenen hoe lang het duurt voor het signaal terug naar de ontvanger komt, kan ook berekend worden hoe ver de persoon achter de muur staat.

Op die manier kan precies worden bepaald waar iemand zich bevindt. De toepassingen voor zo'n techniek liggen volgens de onderzoekers voor de hand; na een grote aardbeving kan dwars door het puin heen gezocht worden naar mensen. Ook voor bewegingsherkenning in spelcomputers zou deze techniek veel beter werken dan de bestaande apparaten zoals de Kinect.

(Door: Marc Seijlhouwer)Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie