Rijswijk: Hoortoestellen slaan op hol in omgeving zendmast

woensdag, 19 juni 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.doof.nl/nieuws/hoortoestellen-slaan-op-hol-in-omgeving-zendmast-rijswijk/28390 .
14 juni 2013


Gemeentebelangen Rijswijk trekt aan de bel naar aanleiding van diverse klachten over storingen aan hoortoestellen in de omgeving van het Oude Stadhuis. Mogelijke boosdoener is een zendmast die een paar weken terug op de toren van het Stadhuis is geplaatst.

De gemeente Rijswijk werd twee weken geleden door diverse omwonenden benaderd over storingen aan het hoortoestel via de ringleiding. Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel het geluid van televisie, radio of het geluid in een concertzaal kunnen beluisteren zonder omgevingsgeluid.

Tandartsboor
Slechthorend raadslid Henny van der Horst vindt dat de zaak tot op de bodem moet worden uitgezocht. 'Ik vecht voor de slechthorenden. Als de storing wordt veroorzaakt door een mast, moet die maar verplaatst worden', aldus Van der Horst. Ze nam zelf ook de proef op de som. 'Ik ben naar het Oude Stadhuis gefietst en heb gelijk mijn hoortoestel afgedaan. Het klinkt net als een tandartsboor', vertelt ze.

Yvette de Lagemaat van Beter Horen uit Rijswijk heeft na klachten van een klant contact opgenomen met de leverancier. Die meldde dat die storing kan worden veroorzaakt door een mast. En begin maart is er inderdaad de antenne van Omroep Rijswijk op de toren van het Oude Stadhuis vervangen.

UMTS-mast
'Technisch is er niets veranderd', weet hoofdredacteur Hans Dreve. 'Wel heeft KPN een UMTS-mast geplaatst. Ik kan me voorstellen dat die de storing veroorzaakt. Wij hebben er namelijk ook last van. De straling van een UMTS-mast is best heftig. Als je er een minuut voor gaat staan, ben je gekookt. De straling van onze Omroep Rijswijk antenne valt mee. Die is niet meer meetbaar als je op de grond staat voor het Oude Stadhuis', vertelt Hans Dreve van Omroep Rijswijk.

Hij denkt daarom dat het niet onmogelijk is dat de storingen op de ringleiding van hoortoestellen veroorzaakt kan worden door de UMTS-mast, die begin maart is geplaatst op de klokkentoren van het Oude Stadhuis. Ook bij de lokale omroep kampen ze sinds die tijd met technische storingen. 'Pas in oktober kunnen we de toren weer op om dit te onderzoeken. Dit vanwege de slechtvalken in de toren.'

zie ook de video over dit onderwerp:
www.youtube.com/watch?v=6oCSQ9jkc-0 .

en nieuwe informatie in:
www.deweekkrant.nl/artikel/2013/juni/19/a_ik_word_gek_van_dat_helikoptergeluida_721 .
19 juni 2013


Door: Tanja Verkaik
RIJSWIJK - Rijswijker Albertus van Leeuwen heeft zijn hoorapparaat al drie keer laten nakijken bij gehoorwinkel Beter Horen, omdat hij last heeft van een ondraaglijk helikoptergeluid op zijn ringleiding, een geluidssysteem voor slechthorenden dat onder andere het geluid van de televisie versterkt. Maar de gehoorwinkel heeft dezelfde storing. “Ik ben gek op voetbalwedstrijden, maar er is niks aan zonder het commentaar.”

Rijswijker Albertus van Leeuwen kijkt
uit op de ‘vermoedelijke’ boosdoener
die zorgt voor herrie op de ringleiding
van zijn hoorapparaat: de zendmast
bovenop de klokkentoren van het oude
Stadhuis.

Het is vooralsnog gissen wat de oorzaak is van de (hoor) apparatenstoring in de omgeving van het Oude Stadhuis. Vorige week opperde de hoofdredacteur van Omroep Rijswijk dat het best eens zou kunnen liggen aan de UMTS-mast van KPN op de klokkentoren van het Oude Stadhuis. “Wij hebben ook last van storingen.” Het Agentschap Telecom stelt echter dat er geen sprake is van een nieuwe zendmast. “Deze UMTS-mast is in 2005 al geplaatst, daarnaast zitten er nog twee antennes van een gsm-antenne van KPN en eentje van Omroep Rijswijk”, laat woordvoerder Mariël van Dam weten. “Er is volgens onze gegevens geen nieuwe antenne geplaatst. Het is wel mogelijk dat de apparatuur is gewijzigd.” Bij het Antennebureau en bij het Agentschap Telecom zelf zijn geen storingsmeldingen binnengekomen uit de omgeving Rijswijk. Ook achten zij het onwaarschijnlijk dat de storingen überhaupt door deze installaties worden veroorzaakt. “Tenzij het gehoorapparaat van vóór 1990 is óf iemand dichtbij een antennepaneel werkt.” Aangezien de antennes bovenop de toren staan, acht zij de kans klein.

‘Alle apparaten op hol’
Naast Albertus van Leeuwen heeft ook Miranda Bezemer zich gemeld bij de redactie. Zij woont vijfhonderd meter van de toren af en heeft last van storingen van elektrische apparaten. “Sinds maart slaan alle apparaten op hol. Ik ben niet slechthorend. Maar mijn telefoon valt om onverklaarbare redenen uit of wordt gereset. Ook valt de televisie vaak uit”, vertelt de Rijswijkse. “Mijn zus, die op de Colijnlaan woont heeft ook problemen. Haar magnetron doet raar.” Bezemer heeft verschillende instanties benaderd om haar beklag te doen. “Ik heb Ziggo, Vodafone en zelfs de Radio Controle Dienst gebeld. Ik word van hot naar her geslingerd. Het is niemands probleem. Ik hoop dat het nu wordt opgelost, want ik heb er al nachten van wakker gelegen.” Ook Van Leeuwen en zijn echtgenote, die aan de Generaal Berenschotlaan wonen, balen van de situatie. “Zo’n hoorapparaat is al duur genoeg.” Van Leeuwen benaderde met zijn verhaal raadsleden van Gemeentebelangen Rijswijk. De partij heeft hierop raadsvragen gesteld en wil onder andere weten welke maatregelen het college kan nemen om de situatie op te lossen. Raadslid Henny van der Horst is zelf ook slechthorend en neemt de zaak hoog op. “Ik kom op voor de slechthorenden in Rijswijk.” Een gemeentewoordvoerder verwacht pas volgende week een antwoord te hebben op de vragen van Gemeentebelangen. Wel laat hij weten dat er op dit moment geen metingen worden verricht op straat. Ook last storingen op het gehoorapparaat of in andere apparaten? Bel de redactie van Groot Rijswijk: tel 070-3078466.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie