Hedel: 'Zoek andere locatie voor zendmast'

zaterdag, 01 juni 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.bd.nl/regio/den-bosch-en-omgeving/maasdriel/ssm-zoek-andere-locatie-voor-zendmast-hedel-1.3842210 .
30 mei 2013

SSM: 'Zoek andere locatie voor zendmast Hedel'


KERKDRIEL/HEDEL - In de gemeenteraad van Maasdriel zal Samen Sterk Maasdriel (SSM) donderdagavond een motie indienen rond de bouw van een C2000-mast aan de Baronieweg in Hedel.

Hierin draagt SSM het college van Maasdriel op om samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie een meer veilige locatie te zoeken voor de C2000 zendmast in Hedel. Deze mast is nodig om zeker te zijn van een goede communicatie tussen de hulpdiensten.

Maarten Daalder van SSM noemt de nu gekozen locatie aan de Baronieweg nabij de woonstraat Hazenbos 'te gevaarlijk', zowel voor de weggebruikers als voor de bewoners van de woningen aan het Hazenbos. Dit laatste mede vanwege de gezondheidsproblemen die mensen kunnen krijgen als ze nabij een zendmast wonen, stelt Daalder in de motie.

Tegen de bouw van een C2000-mast kunnen omwonenden geen bezwaar maken. De locatie is gekozen in overleg tussen de gemeente en het ministerie. Inmiddels is bekend dat medewerkers van het ministerie op 11 juni uitleg komen geven over plaatsing van de zendmast.

Omwonenden van de locatie waar de mast nu moet komen, hebben begin deze week zestig handtekeningen tegen bouw van de mast overhandigd aan wethouder Jos Huizinga.

zie ook:
www.hetkontakt.nl/bommelerwaard/nieuws/twee-c2000-masten-in-maasdriel .


HEDEL/ALEM • Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil twee zendmasten plaatsen op Maasdriels grondgebied om het communicatiesysteem C2000 van de hulpdiensten te verbeteren. Er is veel protest tegen de beoogde locatie in Hedel.

Het ministerie wil de mast in Hedel plaatsen bij de Baronieweg, dicht bij huizen. Omwonenden overhandigden tientallen handtekeningen tegen deze locatie aan wethouder Jos Huizinga. De gemeenteraad nam donderdag ook nog eens unaniem een motie aan om in gesprek te gaan met het ministerie over een veiliger locatie.

Niet botsvriendelijk
Samen Sterk Maasdriel was de initiatiefnemer voor deze motie. De partij komt niet alleen op voor de gezondheid van de Hedelnaren, die bang zijn voor gevaarlijke straling. SSM wijst er ook op dat de beoogde locatie gevaar kan opleveren voor enkele woningen in het Hazenbos als de mast zou omvallen. Daarnaast is de partij bang voor verkeersongelukken. “De – niet botsvriendelijke – mast wordt in een bocht nabij de rijbaan geplaatst. De Baronieweg is al een weg waar veel mensen uit de bocht vliegen.”

Kampen Noord
SSM, en alle andere partijen in de raad, wil dat de mast op het nieuwe deel van industrieterrein Kampen Noord komt. “Het verplaatsen van de mast met enkele honderden meters heeft geen invloed op het bereik”, wordt in de motie gesteld. Dat ligt volgens wethouder Jos Huizinga niet zo eenvoudig. “Als er een locatie was geweest waar het bereik hetzelfde was en waar minder huizen omheen staan, hadden we daar zeker over overlegd met het ministerie.”

Voorlichtingsbijeenkomst
Huizinga heeft naar aanleiding van de onrust wel contact gehad met het ministerie. “Er komt op 11 juni een voorlichtingsbijeenkomst voor de bewoners, waarin alle technische details worden uitgelegd”, meldde hij. In opdracht van de gemeenteraad gaat Huizinga nu ook nogmaals bespreken of er echt geen andere locatie is in Hedel, al heeft hij daar een hard hoofd in. “Het ministerie beslist uiteindelijk.”

De tweede antenne is gepland achter de voetbalvelden van Alem, aan de Maas, op grondgebied van Staatsbosbeheer.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie