Eerste wifivlucht KLM: 'De verbinding is supertraag'

woensdag, 29 mei 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3449007/2013/05/29/Parool-op-eerste-wifivlucht-KLM-Bij-opstijgen-is-er-nog-niet-gelijk-wifi.dhtml?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20130529 .
29 mei 2013


Internetten op zeseneenhalve kilometer hoogte. KLM voert woensdagmiddag haar eerste wifivlucht uit. Tijdens vliegreizen hoeft niemand meer onbereikbaar te zijn. Verslaggever van Het Parool, Herman Stil, bericht een aantal uur vanuit het toestel over de gang van zaken.

12:40: 'We vertrekken om half 1, maar dan is er nog niet gelijk wifi. Dat gaat pas na verloop van tijd aan'.

14.00: 'Om 13.10 uur opgestegen. Na kwartiertje floepte internet vanzelf aan. Zitten nu boven Londen en heb al een stukje Roland Garros gekeken. Medepassagiers kijken me raar aan, alhoewel de KLM-captain uitgebreid heeft aangekondigd dat dit de eerste wifivlucht is. Nog 9 uur en 42 minuten naar Panama'.

14:21: Boven Cardiff (UK): De eerste versnapering is gearriveerd. Volgens de stewardess ben ik een van de weinigen die aan boord online is. Dat scheelt weer, alhoewel de verbinding supertraag is en nogals wisselt rond de 100 kbps. Dat was bij het gratis netwerk op Schiphol nog ruim vier keer zo hoog. En geen vergelijking met wifi thuis, die in tientalen megabit gaat...

Hoe werkt het
KLM heeft vorige maand één van haar Boeings 777, toestellen waarmee de langste afstanden worden gevolgen, van een wifisysteem van het Japanse Panasonic voorzien. Het toestel maakt woensdag haar eerste wifivlucht, van Schiphol naar Panama.

Tijdens de vlucht - behalve bij start en landing - kunnen alle passagiers draadloos online gaan met hun smartphone, tablet of laptop. Het systeem biedt gratis toegang tot allerhande informatie over de vlucht en de bestemming maar wie het internet op wil, moet daarvoor betalen.

KLM vraagt daarbij geen kleingeld: bijna elf euro voor een uurtje internetten of bijna twintig euro voor de hele vlucht.

De kosten houden verband met de verbinding: die wordt via satelliet onderhouden. De Boeings zijn daarvoor voorzien van een twee meter lange bult op het dak waarin de satellietzender is ondergebracht. In de cabine zijn wifizendertjes aangebracht. Omdat de verbinding via satellieten loopt, is de snelheid beduidend lager dan aan de grond.

Het betreft bij KLM nog een proef, die dit jaar samen met zusje Air France - dat ook een toestel van draadloos internet heeft voorzien - wordt uitgevoerd. Als de animo voor boordinternet bij passagiers groot genoeg is, overwegen de twee op meer vliegtuigen van hun intercontinentale vloot wifizenders te plaatsen.

De KLM-Boeing vliegt niet op vaste bestemmingen. Reizigers kunnen het toestel tegenkomen op vluchten naar Bangkok, Sao Paulo, Osaka, Kuala Lumpur, Jakarta, Lima, Panama-stad, Singapore, Denpasar, Taipei, Manila, Quito en Guayaquil.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie