Vodafone: EZ schimmig over frequentieveiling

zaterdag, 25 mei 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: webwereld.nl/overheid/77870-vodafone-ez-schimmig-over-frequentieveiling .
24 mei 2013

Nieuws - Vodafone Nederland hekelt de 'karige' informatie van minister Kamp over de afgelopen megaveiling, waar eigenlijk veel te veel is betaald door de telco's.


De grootste frequentieveiling ooit in Nederland is nu een half jaar geleden, maar de overheid geeft geen openheid wat er precies is gebeurd. Anders dan bijvoorbeeld bij frequentieveilingen in Engeland worden er geen details bekendgemaakt, en is er nog geen evaluatie, terwijl Economische Zaken (EZ) al bezig is met de volgende veiling.

Kamp is karig

Vodafone hekelt deze ondoorzichtigheid van EZ. “Wij vinden de openbare informatievoorziening van minister Kamp uitermate karig en onvoldoende om goed te beoordelen wat er precies is gebeurd”, schrijft Rob Shuter, ceo van Vodafone Nederland.

Het gebrek aan transparantie is des te schrijnender, omdat de veiling veel meer heeft opgebracht dan van te voren werd verwacht. Vodafone betaalde 1,38 miljard euro, een “stevige bill shock”, aldus Shuter. “We waren er natuurlijk zelf bij toen deze veilingprijs voor mobiele frequenties tot stand kwam, maar alle partijen zijn het erover eens dat de prijzen veel hoger waren dan verwacht.”

Drie keer te veel betaald

Uit onderzoek van New Street Research blijkt namelijk dat in Nederland per MHz bijna drie keer zoveel heeft opgebracht als elders in Europa. Deze waarde wordt berekend per dollar(cent) per MHz per hoofd van de bevolking ($/MHz/Pop). Voor Nederland kwam dit uit op 82 dollarcent, terwijl het Europese gemiddelde op 32 dollarcent ligt. Vooral voor de aantrekkelijke 800 en 900 Mhz-band is uitzonderlijk veel geboden. De vraag die Vodafone zich onder andere stelt is of er niet manipulatief is geboden door één of meerdere partijen. De telecomprovider eist een onafhankelijke audit.

Volgende week dinsdag wordt er over de veiling gedebatteerd. Shuter: “Ik hoop van harte dat de minister in het komende Kamerdebat helderheid kan geven over de stappen die hij voorziet om de UMTS-frequenties tijdig herverdeeld te krijgen en hoe en wanneer hij de lessen uit de evaluatie van de afgelopen veiling gaat meenemen.”

EZ was niet bereikbaar voor commentaar.

UPDATE: Inmiddels heeft minister Kamp gereageerd, onder de blogpost van Shuter. ''De evaluatie, die onafhankelijk zal zijn en samen met alle providers wordt uitgevoerd, staat gepland voor een jaar na de veiling, begin 2014 dus. De lessen uit deze evaluatie worden gebruikt voor het opzetten van de volgende veiling.''Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie