Walvissen stranden niet meer op Canarische Eilanden sinds sonarverbod

donderdag, 23 mei 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3444883/2013/05/21/Walvissen-stranden-niet-meer-op-Canarische-Eilanden-sinds-sonarverbod.dhtml .
21 mei 2013


Sinds het verbod op het gebruik van sonartoestellen bij marinemanoeuvres negen jaar geleden zijn er op de Canarische Eilanden geen massale strandingen van walvissen meer gebeurd. De Canarische Eilanden zijn daardoor bevorderd tot voorbeeld bij de bescherming van de zeefauna en in het bijzonder van de zeezoogdieren, zegt de directeur van het Instituut voor Diergezondheid van de Universiteit Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), Antonio Fernández.
Enkel Spanje heeft een aanbeveling van het Europees parlement uit 2004 voor een verbod op het gebruik van sonarapparatuur bij marinemanoeuvres uitgevaardigd, voor het zeegebied rond de eilandengroep in de Atlantische Oceaan voor de westkust van Noord-Afrika, benadrukt Fernández. Die beslissing bleek nu de juiste te zijn. De wetenschapper hoopt dat zijn publicatie van de resultaten in het nieuwe nummer van Nature ertoe leidt dat andere landen het voorbeeld volgen.

Kort voor het Spaanse sonarverbod waren bij massale strandingen op de Canarische Eilanden Lanzarote (2002) en Fuerteventura (2004) walvissen omgekomen. Een wetenschappelijk team rond Fernández stelde toen vast dat voor de massale sterfte ten noorden van de Canarische Eilanden zeeoorlogsmanoeuvres hadden plaatsgevonden, waarbij sonartoestellen explosies op middengolffrequenties hadden geproduceerd, wat dient om vijandelijke onderzeeërs op te sporen.

'Walvissen reageren zeer gevoelig op sonarapparatuur. Vandaag weet men dat de dieren in paniek geraken en hun duikgedrag verstoord wordt', vertelt Fernández. 'Dat leidt bij walvissen tot pijn, die te vergelijken valt met de decompressieziekte bij duikers die te snel naar boven komen.'Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie