'Providers kunnen capaciteit 4g vergroten met privézendmasten in settopboxen'

woensdag, 01 mei 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: tweakers.net/nieuws/88831/providers-kunnen-capaciteit-4g-vergroten-met-privezendmasten-in-settopboxen.html .
1 mei 2013

't Wodrt steeds gekker


Providers kunnen de capaciteit van hun mobiele netwerken vergroten door 3g en 4g in te bouwen in settopboxen en de capaciteit te verkopen aan mobiele providers. Dat zegt chipmaker Qualcomm. Op dit moment maken kabelaars van modems van klanten al wifi-hotspots.

Door settopboxen te veranderen in privézendmasten, kunnen kabelaars providers helpen om het bereik en de capaciteit van mobiele netwerken te verhogen. Toevallige voorbijgangers kunnen dan via de settopbox online op het mobiele netwerk. Als een deel van de huishoudens een privézendmast in de settopbox heeft, kunnen mobiele netwerken veel meer capaciteit aan dan nu. In combinatie met het toewijzen van tien keer zoveel spectrum als nu aan mobiele providers zou de capaciteit van netwerken duizend keer zo hoog kunnen liggen.

De extra capaciteit is nodig als steeds meer mensen steeds meer data verbruiken. Omdat masten wellicht in de toekomst niet toereikend zijn, zou in elk huis een kleine zendmast moeten staan, meent Qualcomm. Het plan om settopboxen te gebruiken is een van de ideeën die Qualcomm besprak op zijn eigen evenement What's Next In Mobile, zegt Engadget.

Er zijn nog wel uitdagingen verbonden aan de verhoging van de capaciteit met veel kleine zendmasten. Zo zou het accugebruik omhoog kunnen gaan, omdat een telefoon of tablet veel vaker moet wisselen van mast, waar de verbinding bij masten met veel bereik langer in stand gehouden kan worden. Bovendien moeten mensen bereid zijn om een zendmast in huis te hebben, die een deel van de bandbreedte van vast internet inneemt.

Kabelaars in Nederland zijn bezig met het toevoegen van hotspotfunctionaliteit aan modems van klanten. Daardoor kunnen klanten van UPC en Ziggo op termijn via de internetverbinding van andere klanten internetten. Dat gebeurt via een afgeschermd, tweede netwerk.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie