Diabetes: flinke toename aantal

donderdag, 18 april 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: nos.nl/artikel/497009-flinke-toename-aantal-diabetici.html .
18 april 2013

Flinke toename aantal diabetici

Het aantal diabetici is in tien jaar tijd flink toegenomen. Bij mannen verdubbelde het aantal; onder vrouwen steeg het aantal diabetici met 65 procent.

Volgens het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waren er op 1 januari 2011 ruim 800.000 mensen met diabetes. Het RIVM vermoedt dat er dat jaar nog bijna 90.000 patiënten bij zijn gekomen.

Deze cijfers hebben alleen betrekking op de diabetici die bekend zijn bij de huisarts. Het RIVM schat dat het werkelijke aantal nog een kwart hoger ligt.

Vergrijzing
De toename komt volgens de onderzoekers vooral door de vergrijzing. Ouderen hebben de meeste kans om diabetes te krijgen. Tussen de 70 en 80 jaar komt de aandoening het vaakst voor.

Bij mensen tussen 40 en 75 jaar komt diabetes vooral voor bij mannen; boven de 75 jaar vooral bij vrouwen.

Het RIVM zegt dat er ook nog 750.000 mensen rondlopen die een verhoogde kans hebben op diabetes. Het zijn mensen met een verstoorde glucosetolerantie. Ongeveer eenderde van hen ontwikkelt binnen zes jaar diabetes, zegt het RIVM.

Complicaties
Diabetici hebben te veel suiker in hun bloed. Ze zijn daardoor vaak moe, hebben dorst en moeten veel plassen. Ook krijgen patiënten complicaties als nieraandoeningen, problemen met de ogen en depressies.

Een duidelijke oorzaak voor diabetes is niet altijd aan te wijzen, maar overgewicht, erfelijkheid en een hoge bloeddruk spelen een belangrijke rol.

Volgens Magda Havas speelt dirty electricity (EMV) eveneens een rol bij het krijgen van diabetes en met de toename van het aantal patiënten, zie:
informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/15368370802072075 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie