LiFi draadloos internet via licht

woensdag, 17 april 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Netkwesties 9 april 2013
www.netkwesties.nl/572/schitterende-uitvinding-draadloos.htm .

‘LiFi’ is het gedoopt, de draadloze internetverbinding via led lampen. Misschien zelfs zonder straling, wat een prachtuitvinding zou zijn. De vlag uit voor het ‘Lednet’.


Het Fraunhofer Heinrich Hertz Instituut in Berlijn presenteert de vinding dezer dagen op een beurs in Tokio. Een snelheid van 3 Gigabit per seconde is gehaald in het lab.

Eerder al waren voor wat wordt genoemd Visible light communication of ‘optisch draadloos’ snelheden tot 800 megabit per seconde gehaald in een lab en 500 Mb/s in een demonstratie buiten het lab. Het was me ontgaan, maar dat was dus al het moment van de uitvinding. Toent ging het gepaard met een bandbreedte van maximaal 30 MHz, het Duitse lab komt nu al tot 180 MHz.

Er is al een bedrijf actief, Pure VLC genaamd, dat een Li-Fi development kit aanbiedt. De oprichter is ook de uitvinder, de Duitser Harald Haas van de University of Edinburgh. Hij heeft al tijdens de TED Global in 2011 zijn vinding gepresenteerd.

Vanuit het Duitse lab is per lichtfrequentie 1 Gb/s haalbaar.. Met drie frequenties van een led lamp is een snelheid van 3 Gb/s te behalen; oftewel zo’n dertig keer de snelheid van wifi. Gebruikt wifi microgolven met een relatief lage frequentie en lange golflengte, licht komt met een veel kortere golflengte in een hoge frequentie.

Of de uitvinding zo schitterend is moeten we afwachten. Als het signaal op het lichtnet zit belooft 't niet veel goeds. Het licht zelf dringt niet door muren heen en dat is wel een groot voordeel. Je wordt dan niet meer door je buren bestraald.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie