iPad-scholen 10 openen de deuren

woensdag, 10 april 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: computertotaal.nl/gadgets/50342-10-nederlandse-ipad-scholen-openen-dit-jaar-de-deuren.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+ComputerTotaal+ .
8 april 2013

10 Nederlandse iPad-scholen openen dit jaar de deuren
Elmar Rekers - 8 april 2013, 12:16

De eerste tien basisscholen die papier inruilen voor de iPad, zullen in augustus hun deuren openen. Dat maakt Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT) maandag bekend. Onderwijs waarbij een centrale rol is weggelegd voor de tablet eist volgens O4NT een geheel nieuwe manier van lesgeven.


Er zijn momenteel tien scholen die hebben toegezegd met het nieuwe lesprogramma aan de slag te gaan. Het gaat hier om scholen in onder meer Amsterdam, Almere, Emmen en Sneek. Alle leerlingen van deze zogenoemde Steve Jobs-scholen worden uitgerust met een iPad, waar speciale apps op geïnstalleerd staan.

Het initiatief Onderwijs voor een Nieuwe Tijd werd begin 2012 in het leven geroepen door onder meer opiniepeiler Maurice de Hond. Volgens de organisatie zal op deze scholen extra aandacht besteed worden aan vaardigheden die in de huidige eeuw van grote waarde zijn, te weten: innovatie, creativiteit, flexibiliteit en samenwerken.

Pas het begin
De tien scholen die in augustus met het nieuwe onderwijssysteem starten, zijn volgens de organisatie nog maar het begin. “Naar verwachting is er in augustus 2014 voor veel meer kinderen een O4NT-school op fietsafstand”, aldus O4NT op zijn website. Er worden momenteel al gesprekken gevoerd met scholen uit het hele land.

Hans Theeboom, een van de initiatiefnemers, laat in een interview met de Volkskrant weten dat de iPad niet alleen een hoop gesleep met boeken en papier scheelt, maar ook voor de ontwikkeling van het kind van grote waarde is. “Er moet een soort community rondom het kind ontstaan”, zegt Theeboom maandag in de ochtendkrant. “Met daarin onder andere de ouders en de leerkracht, of de coach, zoals wij dat waarschijnlijk gaan noemen.”

Onderwijs op maat
De iPad en verschillende speciale O4NT-apps stellen leraren in staat om exact na te gaan welke extra onderwijsbehoeftes een kind nodig heeft. Ook verwacht Theeboom dat het apparaat de docenten veel werk uit handen zal nemen. Dat sommige docenten vraagtekens zetten bij het systeem is volgens de clusterdirecteur begrijpelijk. “Maar ik denk dat kinderen alleen maar meer leren: omgaan met techniek, maar vooral met de enorme stroom aan informatie die ze op internet kunnen vinden.”

Van de tien scholen die met het nieuwe onderwijs aan de slag gaan, zullen alleen twee scholen in Sneek en Breda volledig op de tablet overstappen. De andere instellingen zullen O4NT gedeeltelijk doorvoeren in hun lesprogramma.

Gauw de kinderen naar een andere school sturen.
enkele dagen later is dit wijze advies reeds opgevolgd, zie:
www.telegraaf.nl/digitaal/21478476/__iPad-school_is__te_nieuw___.html .

ma 15 apr 2013, 05:30 | 139 reacties
Ouders halen kinderen van Steve Jobs School


door Zander Lamme
SNEEK -
Zeker tien ouders van basisschool De Driemaster in Sneek halen hun kinderen van school, omdat ze boos zijn op het schoolbestuur dat het huidige reguliere onderwijs inwisselt voor een Steve Jobs School.

Kleuters leren schrijven op Ipad, Lucebert school in Alkmaar.
Poll: Beperk de rol van de iPad in het onderwijs

Ja, anders gaat het ten koste van het zelfstandig denken en creëren

Nee, het is een prima hulpmiddel

Bevlogen en goede onderwijskrachten zullen belangrijk blijven

Verstuur

Ze vrezen dat hun kinderen proefkonijnen worden voor het nieuwe onderwijssysteem, waarbij alle leerlingen werken met een iPad. „Mijn dochter is vier jaar. Die vind ik veel te jong voor zo’n iPad”, aldus Jacqueline Walta, die twee kinderen op de school heeft zitten.
De school, die bestaat uit 77 leerlingen, is een van de tien scholen die na de zomer overstappen op het O4NT-model (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd) van Maurice de Hond. Op die scholen krijgt ieder kind een iPad. Daardoor is de aanwezigheid op school niet meer de hele dag nodig. Ook hebben de leerlingen er geen vast lokaal en vaste leerkrachten meer.

Bij De Driemaster blijven drie van de acht docenten lesgeven. De anderen worden vervangen. Het nieuwe schoolsysteem is pas afgelopen maandag aan de ouders gepresenteerd. Het viel veel ouders rauw op hun dak.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie