Alzheimerspecialisten voorspellen 'nationale ramp'

vrijdag, 05 april 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Volkskrant
Zie: www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3419831/2013/04/04/Alzheimerspecialisten-voorspellen-nationale-ramp.dhtml .


Minister Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid investeren de komende drie jaar - ondanks de bezuinigingen in de zorg - 32,5 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek naar dementie.


Als deze tendens niet wordt gestopt, zullen de kosten in 2025 zo'n 6,8 miljard bedragen
De investering, die ook als doel heeft werkzame medicijnen te ontwikkelen, maakt deel uit van het Deltaplan Dementie dat de komende acht jaar in totaal 200 miljoen zal vergen. Ruim de helft hiervan moet worden opgebracht door het Nederlandse bedrijfsleven. De belangenorganisatie Alzheimer Nederland zegt in navolging van het ministerie van VWS om te beginnen 12,5 miljoen euro onderzoeksgeld toe.

Veel alzheimerspecialisten voorspellen een 'nationale ramp' als er geen werkzaam medicijn tegen alzheimer wordt gevonden. De PvdA pleitte in 2007 al voor een Deltaplan om hierop te anticiperen. In ons land kampen nu een kwart miljoen mensen met de ziekte van Alzheimer of een aanverwante kwaal. Jaarlijks overlijden zo'n 35 duizend patiënten met dementie. Neuroloog Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimer Centrum en architect van het Deltaplan Dementie, voorspelt dat dit aantal vóór 2040 minimaal zal verdubbelen.

De kosten van de zorg voor dementie bedragen op dit moment grofweg 4 miljard euro en nemen elk jaar toe met ongeveer 4 procent. Als deze tendens niet wordt gestopt, zullen de kosten in 2025 zo'n 6,8 miljard bedragen.

Staatssecretaris Van Rijn wijst erop dat 'een belangrijke bijdrage' voor het onderzoeksdeel van het Deltaplan Dementie van het bedrijfsleven moet komen. 'Er komt een storm aan, de dijken moeten omhoog, en dat lukt de overheid niet in haar eentje.'

Critici spreken over de 'alzheimermaffia' die dit probleem zou opblazen en uit is op zoveel mogelijk onderzoeksgeld. 'Dat verwijt ken ik', zegt Van Rijn. 'Je kunt discussiëren over de omvang van dit vraagstuk, de oorzaak, en de genezings-mogelijkheden, maar als je dat op een goede manier wilt doen, heb je de dure plicht het serieus te onderzoeken. Dat gaan we nu doen.'

Lees meer in de Volkskrant van vandaag: 'Ik geloof echt dat we dementie beheersbaar gaan maken'

Alzheimer wordt 'bevorderd' door RF stralingLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie