Maastricht: Gratis wifi vooralsnog alleen op het Vrijthof

zaterdag, 30 maart 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Maastricht dichtbij 29 maart 2013

De gemeente Maastricht gaat in samenwerking met het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en telecomaanbieder Vodafone gratis wifi aanbieden op het Vrijthof. Het gaat vooralsnog om een proef van een jaar. De drie partijen hopen dat met het openbare wifi-netwerk, gecombineerd met zogeheten ‘small cells’ (kleine krachtige antennes die op glasvezel worden aangesloten en zo meer en sneller internet kunnen verwrken) de bewoners en bezoekers van de stad een groot plezier te doen.
De proef heeft in eerste instantie tot doel om de bereikbaarheid tijdens grote evenementen op het Vrijthof te vergroten. Die bereikbaarheid is bijvoorbeeld tijdens een evenement als de Elfdevaandeelfde uiterst slecht, omdat veel te veel mensen tegelijkertijd met hun smartphones aan de slag gaan.


Als de pilot slaagt, worden de komende jaren ook Markt, Plein 1992, de Health Campus, het OLV-plein (inclusief het stadspark) en een deel van van het Belvédère-gebied met gratis wifi uitgerust. Het project kost ongeveer een ton. De helft van dit geld komt van de gemeente, het azM en Vodafone nemen ieder een kwart van de investering voor hun rekening. Overigens moet het voorstel eerst nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

De drie partijen - aanvankelijk waren het er vier, maar de Universiteit Maastricht is afgehaakt - waren eerst van plan of een gratis, openbaar netwerk op zes plaatsen reëel was, maar al snel werd duidelijk dat dat niet het geval was, aldus wethouder John Aarts (VVD, Economie). ,,Het is een zeer complexe zaak en we willen verantwoord en tegelijkertijd bescheiden beginnen'', aldus de wethouder.

Aarts erkende dat ook hij om de oren geslagen wordt met allerlei initiatieven van bedrijven die van plan zijn gratis wifi beschikbaar te stellen. Een week geleden werd bekend dat het Tielse bedrijf Bullseye WiFi plannen heeft om in de centra van de 37 grootste steden van Nederland (Maastricht neemt in de landelijke ranglijst volgens Wikipedia een eenentwintigste plaats in) ‘gratis’ wifi aan te beiden. Het project zou moeten worden betaald uit de opbrengst van advertenties.

Wethouder Aarts liet vanmorgen weten dat nog wordt gekeken naar een eventueel verdienmodel. Een voorkeur voor advertenties heeft hij niet, zo liet hij weten. ,,Reclame schrikt de mensen af. Ik ik houd niet van reclame op internet'', aldus Aarts.

Dat in eerste instantie is gekozen voor het Vrijthof heeft meerdere reden. Zo kent dit plein veel grootschalige evenementen, liggen op en rond het plein glasvezelkabels en zijn er de nodige gemeentelijke panden, waar de benodigde applicaties kunnen worden aangebracht.

Voor Vodafone biedt de pilot een uitgelezen kans om te experimenteren met de 'small cells', zegt Marcel van den Biggelaar, hoofd technologie en strategie bij Vodafone. Het Maastrichtse telecombedrijf merkt meer en meer dat mensen gebruik willen maken van wifi en daar moet het bedrijf op inspelen, schetste hij vanmorgen. Op dit moment verloopt zo'n 70 procent van al het dataverkeer via wifi.

Ook het AZM heeft groot belang bij de proef. Volgens azM-bestuurder en hoogleraar Logistiek en operations management in de gezondheidszorg Frits van Merode zal de toekomst uitwijzen dat mensen hun smartphones en tablets mede gebruiken om hun gezondheid te bewaken. Zo is het nu al mogelijk dat hartpatiënten op afstand in de gaten worden gehouden via de mobiele telefoon.

Wegblijven van het Vrijthof dusLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie