Brundtland: ''autoriteiten moeten ES serieus nemen''

zaterdag, 12 november 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Brundtland (voorheen algemeen directeur van de World Health Organization) een maand geleden in Toronto: ''elektrogevoeligheid (ES) moet meer serieus genomen worden door de autoriteiten.''

Hoogleraar in Ontario: ''35 procent van de bevolking lijdt aan een lichte mate van ES''.

Arts in ziekenhuis Toronto: ''Onverklaarbare toename van symptomen die op ES lijken''.

Toronto Star (Canada), 11 november 2005

Door Tyler Hamilton

Het begon met misselijkheid en overgeven in de ochtend, gevolgd door slapeloosheid en een hinderlijk klikgeluid in haar oren.

Marika Bandera, in haar appartement in het oosten van Toronto, begint te huilen als ze zich herinnert hoe haar symptomen het afgelopen jaar langzaam erger werden. Trillende handen, wazig zien, lichte spiertrekkingen. Sessies in een slaapkliniek, een scan van haar hersenen, een epilepsie-test en talloze bezoeken aan de huisarts en specialisten leverden geen oorzaak op.

''Ze luisteren niet, ze horen hun patiënten niet'', zegt Marika.

Toen zij op reis was in Europa suggereerde een arts dat haar symptomen wellicht verband konden houden met extreme elektrogevoeligheid of ES, een vermoedelijk op allergie lijkende reactie op de radiofrequente straling van mobiele telefoons, draadloze netwerken, computerschermen, elektriciteitsleidingen en huishoudelijke apparaten. Er is niet veel bekend over het fenomeen ES, maar Groot-Brittannië zette afgelopen week een kleine stap in de richting van erkenning van de controversiële kwaal, met het verschijnen van een rapport dat aandringt op meer onderzoek naar de verhalen van de patiënten.
...........

Brundtland: ''Autoriteiten moeten ES meer serieus nemen''

Dr. Gro Harlem Brundtland, toen nog directeur van de World Health Organization, bevestigde in 2002 in een bericht voor de media dat ze geen mobiele telefoons toeliet in haar kantoor, omdat zij er hoofdpijn van krijgt.

Brundtland is een medicus en was voorheen minister-president van Noorwegen. Zij vertelde de Toronto Star tijdens een bezoek aan Toronto afgelopen maand, dat de autoriteiten ES meer serieus moeten nemen. Er is weinig bekend over ES, omdat het onderzoek tot nu toe vooral is gericht op de mogelijke relatie met ernstige ziekten, in het bijzonder kanker.

''Ik krijg hoofdpijn en voel me verschrikkelijk als ik in contact kom met een mobiele telefoon, zelfs als ik hem niet gebruik en een of twee meter van mij vandaan houdt. Ik kan een mobiele telefoon identificeren zonder te weten dat er een mobiele telefoon in een ruimte is'', aldus Brundtland. Zij voegt toe dat het mogelijk niet levensbedreigend is, maar dat het wel de kwaliteit van het leven kan beïnvloeden.
..........

Hoogleraar: ''35 procent lijdt aan lichte vorm van ES''.

Dr. Magda Havas, hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Trent in Peterborough, Ontario, Canada, volgt de situatie in Canada. Zij schat dat 35 procent van de bevolking lijdt aan een lichte vorm van electrogevoeligheid. Ernstige gevallen zoals van Marika Bandera schat zij op 2 procent van de bevolking. Mogelijk heeft ES een relatie met MS en diabetes. Havas heeft experimenten gedaan met filters die de 'elektrovervuiling' tegenhouden. ''Ik heb videos van MS patiënten die liepen met een stok, die enkele dagen of weken na de installatie van deze filters zonder hulp konden lopen.''
..........

Canades arts: ''Toenemend aantal patiënten met symptomen''.

Een arts, werkzaam in een gerespecteerd ziekenhuis in Toronto, vertelde de Toronto Star dat zij een toenemend aantal patiënten krijgt met onverklaarblare, vaak gehandicapt makende symptomen die lijken op ES. Maar ze durft er niet openlijk over te spreken, vanwege het skepticisme in de medische wereld, die de neiging heeft deze patiënten voor gek te verklaren. ''Ze denken dat het een hoop onzin is'', zegt ze. ''Maar wij weten niet alles. We moeten deze mensen serieus nemen.''

Marika Bandera is een week geleden verhuisd naar een ander appartement. Haar symptomen zijn niet verdwenen. Dichtbij bleek een antennemast voor mobiele telefonie te staan. ''Ik zoek nog steeds naar een manier om beter te worden'', zegt ze vermoeid en verslagen. ''De mensen moeten zich bewust worden dat deze kwaal bestaat.''

Tyler Hamilton is technologie verslaggever van de Toronto Star, het grootste dagblad van Canada.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie