Column Mobiel

zondag, 17 maart 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Het Parool 26 febr. 2013, de column van Steven Pont

Is het toeval dat mensen vaker tumoren in het hoofd krijgen aan de kant waarmee ze bellen? Is het onterecht dat de Wereld Gezondheidsorganisatie het gebruik van mobiele telefoons classificeert als ‘mogelijk kankerverwekkend’? Is Frankrijk hysterisch omdat ze daar uit gezondheidsoverwegingen het gebruik van mobiele telefoons op scholen verbieden voor kinderen onder de veertien jaar? Is Israël van het pad af, omdat je daar als producent op de verpakking van je mobiele telefoons een waarschuwingstekst moet zetten die wijst op mogelijk gezondheidsgevaar, met name voor kinderen? Of dichter bij huis en meer recent: is er iets mis met de Belgische minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, die afgelopen week stelde reclame voor kindermobieltjes te willen verbieden?

In Nederland hebben heel veel kinderen een mobiele telefoon. Toen die dingen op de markt kwamen, was ik er van overtuigd dat het krijgen ervan een soort ritueel zou worden waarmee je je lagere schooltijd afsluit. Samen met je veel te zware boekentas zou je als teken van je groeiende onafhankelijkheid je eerste mobieltje krijgen.

‘Je bent echt een sukkel als je geen mobiele telefoon hebt’

Maar ik kwam bedrogen uit. Het merendeel van de tienjarigen heeft tegenwoordig al een mobiele telefoon en hierdoor behoren we tot de internationale kopgroep. Dat is niet zonder gevolgen, want naast gezondheidsrisico’s, zijn er ook sociale consequenties: zestig procent vindt je bijvoorbeeld echt een sukkel als je geen mobiele telefoon hebt. Verder kunnen kinderen aan het sms-gedrag van hun leeftijdsgenoten ook zien hoe laat zij naar bed zijn gegaan. Als je na half negen ’s avonds niet meer terug sms’t, betekent dat dus dat je om die tijd al bent gaan slapen. Loser!

Natuurlijk moeten we niet bang zijn voor nieuwe techniek, dan hadden we ook nooit in een trein gereden (omdat wetenschappers ooit vonden dat je als mens nooit harder dan dertig kilometer per uur zou moeten rijden). Maar ik zou het - zowel vanwege de gezondheid als vanwege het sociale aspect - toejuichen als de mobiele telefoon voor kinderen een apparaatje wordt dat je pas als brugpieper voor het eerst in handen krijgt.

Een column van een columnist en ontwikkelingspsycholoog die goed weet wat er in dit gebied gaande is. Een mooi verhaal.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie