Samsung en draadloze communicatie op school, met vervolg

zaterdag, 27 april 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Wireless Info 11 maart 2013

Samsung bemoeit zich met scholing

Sinds kort kunnen scholen een subsidie aanvragen via het onderwijsfonds. De hoofdsponsor van dit fonds is Samsung. Het is niet moeilijk te raden wat het doel is. Zo veel mogelijk digitale en vooral draadloze apparatuur in klaslokalen dumpen.

Voorop gesteld. Wij zijn niet tegen digitalisering van het onderwijs. Wij zijn wel tegen de noodzaak om alles draadloos te maken. Samsung heeft een verregaand beleid om alle apparaten draadloos te laten communiceren. Als dit op scholen zou woden ingezet zouden klaslokalen veranderen in plaatsten waar kinderen voor elke handeling met een draadloos apparaat zouden moeten werken. Dit is lijnrecht tegen de nieuwste waarschuwingen van diverse wetenschappers in.

''De aanname dat de blootstelling aan elektromagnetische straling ver onder de huidige blootstellingslimieten niet zou zorgen voor biologische effecten is achterhaald.''

Wij roepen scholen dan ook op om draadloze technieken te gaan weigeren. Alleen zij kunnen de industrie op andere gedachten brengen. Helaas zien wij scholen en scholen gemeenschappen zich als verslaafden aan draadloze technologie inschrijven voor dit soort fondsen. De managers die aan de top van dit soort organisaties zitten zijn alle contact met de werkvloer verloren en hebben vaak alleen nog maar oog voor speeltjes en cijfertjes.

Wij roepen de docenten dan ook op om zich als te organiseren en zich te verzetten tegen de implementatie van dit soort technieken. Jullie zijn straks degenen die 5 dagen per week in deze straling komen te zitten. De effecten op jullie eigen gezondheid en de kinderen waaraan jullie lesgeven is straks niet meer te ontkennen. Zorg dat deze techieken niet worden uitgerold, want als ze er eenmaal zijn, zul je er tot lengte dan dagen in moeten werken. De gevolgen hiervan zijn in Canada al duidelijk zichtbaar en voelbaar. Daar heeft men ook de industrie laten bepalen wat goed voor ze is.

Gisteren is er door een ouder die lid is van Wireless Info een brief naar het schoolbestuur van de Archipel Primair in Zutphen gestuurd. Zij hebben zich ingeschreven bij het fonds en 30000 euro gewonnen en hebben nu dus plannen om meer en meer met draadloze techniek te gaan werken.

Het onderwijs bereidt onze kinderen voor op morgen. Leerlingen groeien nu al op met smartphones en tablets. Intuïtief als zij zijn, kost het hun weinig moeite handigheid op te bouwen. Leerlingen zijn veel online. En weten daarvan thuis en dankzij Wi-Fi ook buiten veel gebruik te maken.

“Kinderen moeten nú de juiste skills meekrijgen, om later succesvol te zijn. Hier is meer voor nodig dan een kind achter een computer zetten. Ook in de les moeten leraren ICT en sociale media een structurele plek geven”.

Voormalig Tweede Kamerlid, Boris van der Ham

Voor het onderwijs betekent dit nogal wat. De huidige en komende generaties gaan anders met informatie om. Sociale media spelen daarin een steeds grotere rol. Scholen moeten zich daarop instellen en zich daarop voorbereiden. Zodat nieuwe technologie en sociale media structureel deel gaan uitmaken van het onderwijs. Zo kunnen de leerlingen van nu de kennis en vaardigheden krijgen die zij later nodig hebben op hun pad in onze 21ste eeuwse samenleving. Speciaal hiervoor introduceert Samsung het Samsung Onderwijs Innovatiefonds. De Beoordelingsjury van het Samsung Onderwijs Innovatiefonds heeft de schoolbesturen bekendgemaakt waarvan de aanvragen in de eerste ronde van toewijzingen van FIT-trajecten zijn gehonoreerd: Stichting Archipel hoort bij deze eerste ronde!

De stichting en Samsung mogen hun borst natmaken. Wij zullen hier erg veel aandacht aan gaan besteden omdat dit lijnrecht tegen het advies van de Raad van Europa ingaat om Wi-Fi en mobiele telefoons uit klassen te gaan weren vanwege gezondheidsredenen. Wij roepen de Archipel dan ook op om zich te richten op het implementeren van een strategie waarbij er wel gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologie, maar waarbij de klaslokalen ten alle tijden stralingsvrij worden gehouden. De meeste Samsung tablets kunnen ook prima met een USB naar ethernet connector (bedraad) werken. Dit zou een uitgangspunt moeten zijn. Verder horen mobiele telefoons gewoon helemaal niet thuis in het klaslokaal. Net als in Frankrijk moeten die gewoon geweerd worden. Hiermee conformeert de Archipel zich dan aan de aanbevelingen van de Raad van Europa en zouden zij de tweede school/scholengemeenschap in Nederland zijn waar gezond verstand het wint van de commercie. De eerste school die het heeft begrepen staat namelijk in Enschede.

Bron: www.onderwijsinnovatiefonds.nl/

www.wirelessinfo.nl/waanzin/156-samsung-bemoeit-zich-met-scholing .

In bovenstaande link staat hetzelfde verhaal als hierboven, maar er kan daarin weer doorgelinkt worden naar verdere relevante informatie op dit gebied.

Voor een recent vervolg zie:

www.onderwijsnieuwsdienst.nl/index.php?mod=relink&id=134445 .

Delft, 25 april 2013 - Niet alleen leerlingen, maar ook leerkrachten willen digitaler onderwijs. Acht projecten van scholen in het primair en het voortgezet onderwijs zijn genomineerd voor de Samsung Onderwijsinnovatie Aanmoedigingsprijs. De acht ambitieuze en concrete projectplannen laten zien hoe met behulp van ICT en sociale media onderwijsvernieuwing tot stand kan komen.

Leerkrachten denken steeds vaker aan ICT en sociale media om hun lessen creatiever en effectiever te maken, maar hebben daar vaak niet de middelen voor. Om het potentieel van ICT en sociale media in het onderwijs te benutten, heeft Samsung de Onderwijsinnovatie Aanmoedigingsprijs in het leven geroepen.

“Maar liefst 54 scholen hebben een concreet projectplan ingediend om kans te maken op de Aanmoedigingsprijs”, vertelt jurylid Tessa van Zadelhoff, ondernemer, publicist en oud-leerkracht. “Dit grote aantal inzendingen onderstreept dat onderwijsvernieuwing met behulp van ICT en sociale media leeft onder scholen in Nederland. Omdat wij zo onder de indruk van de kwaliteit van de projectvoorstellen zijn, heeft Samsung op ons verzoek besloten niet één, maar twee aanmoedigingsprijzen uit te reiken. Om zowel onderwijsvernieuwing in het primair als het voortgezet onderwijs te kunnen bevorderen.”

Op het Nationaal Congres Onderwijs en Sociale Media in Eye Amsterdam wordt op 14 en 15 mei bekend gemaakt welke twee projecten in het primair en voortgezet onderwijs worden bekroond met de Samsung Onderwijsinnovatie Aanmoedigingsprijs. De prijs ter waarde van € 10.000,- aan Samsung apparatuur helpt de twee scholen hun project te realiseren.

De genomineerden
In de categorie Primair Onderwijs zijn de genomineerde scholen:
• Basisschool Helder Camara uit Teteringen
• De Pionier uit Valkenswaard
• ’t Kirkeveldsje uit Schimmert
• Bosbergschool uit Hollandsche Rading

In de categorie Voorgezet Onderwijs zijn de genomineerde scholen:
• Mondriaan College uit Oss
• J.J. Boumanschool uit Dokkum
• Raayland College uit Venray
• Mytylschool De Ruimte uit Bergen

Ga naar www.onderwijsinnovatiefonds.nl voor een toelichting op de genomineerde projectvoorstellen.

Samsung Onderwijs Innovatieprogramma
De Aanmoedigingsprijs is onderdeel van het Samsung Onderwijs Innovatieprogramma. Dit programma richt zich op het bevorderen van inventief gebruik van digitale technologieën in het klaslokaal. Het Onderwijs Innovatiefonds is het centrale deel van het programma. Het stelt bestuurders en leerkrachten van basisscholen in staat hoogwaardige opleidingen te volgen om digitale technologieën beter te begrijpen en toe te passen voor 21st Century Skills-leren. Meer informatie is te vinden op www.onderwijsinnovatiefonds.nl.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie