T-Mobile verbetert indoor dekking met UMTS 900

donderdag, 28 februari 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: GSM Helpdesk 28 febr. 2013

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers over het laatste kwartaal van vorig jaar, heeft T-Mobile bekend gemaakt dat het bedrijf naast een nieuw 4G netwerk ook verder investeert in 3G.

Door: Tim Wijkman - T-Mobile gaat verder investeren in haar 3G netwerk. Met het nieuwe pakket frequenties dat T-Mobile na de frequentieveiling van afgelopen najaar bezit, kan het bedrijf een UMTS (3G) netwerk gaan optuigen in het 900 MHz spectrum. Op dit moment maken alle UMTS netwerken in Nederland nog gebruik van frequenties in de 2100 MHz band. Nadeel van deze hoge frequentieband is dat signalen moeite hebben om gebouwen binnen te dringen, waardoor de indoor dekking in veel gebouwen tegenvalt. Frequenties in de 900 MHz band hebben op de eerste plaats een aanzienlijk groter bereik en op de tweede plaats ook een beter doordringend vermogen waardoor zowel bereik als indoor dekking verbeteren.

Naast de uitbreiding en verbetering van het bestaande 3G netwerk met UMTS 900, gaat T-Mobile later dit jaar ook haar 4G (LTE) netwerk optuigen. Het bedrijf verwacht eind dit jaar het Randstedelijk gebied grotendeels te kunnen dekken met haar 4G netwerk. T-Mobile kan op dit moment haar 4G frequenties nog niet in gebruik nemen omdat T-Mobile haar 4G netwerk in de 1800 MHz band gaat uitrollen. Deze band is momenteel nog in gebruik voor reguliere GSM (2G) netwerken en moeten gefaseerd overgedragen gaan worden om te voorkomen dat netwerken capaciteitsproblemen krijgen of gebruikers van oudere mobiele telefoons niet meer kunnen bellen. Eind 2014 moet het 4G netwerk van T-Mobile het grootste deel van Nederland dekken.

Omdat T-Mobile haar 4G netwerk in de 1800 MHz band uitrolt, zijn álle 4G toestellen die nu al in Nederland op de markt zijn geschikt voor het T-Mobile netwerk, inclusief de Apple iPad en iPhone 5. Nadeel is echter dat T-Mobile meer antennes nodig zal hebben om haar 4G netwerk landelijk dekkend te krijgen. KPN rolt haar 4G netwerk uit in de lage 800 MHz band, wat grote voordelen oplevert op het gebied van (indoor) dekking. Probleem is echter wel dat de iPhone en iPad niet overweg kunnen met deze frequentie.

Dit is het soort nieuws waar we niet op zitten te wachten.

www.gsmhelpdesk.nl/read.php?id=8184 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie