Eerst onderzoek, dan masten (Berkel en Rodenrijs), Algemeen Dagblad Rotterdam

maandag, 07 november 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Zie www.ad.nl/denhaag/zoetermeer/article51179.ece

BERKEL EN RODENRIJS - De gemeenteraad van Berkel en Rodenrijs wil geen nieuwe UMTS-masten toestaan, voordat een Zwitsers onderzoek heeft uitgewezen dat de elektro-magnetische straling van de zender ongevaarlijk is voor de volksgezondheid.
In de gemeente is grote onrust ontstaan, nadat b en w een bouwvergunning hebben afgegeven voor een 37 meter hoge zendmast op de hoek van de Planeten- en Noordeindseweg.

In de gemeente zijn UMTS-zenders voor mobiele communicatie gepland in Meerpolder, Westpolder/Bolwerk, Berkelse Poort, Rodenrijse Zoom en Oudeland. Voordat de gemeente daarvoor het groene licht geeft, gaan de gemeenteraadsfracties eerst bepalen aan welke voorwaarden de zenders moeten voldoen en welke gezondheidsrisico's aanvaardbaar zijn.

Omwonenden, verenigd in de actiegroep Berkel en Rodenrijs Tegen Straling eisen in kort geding dat morgen dient bij de bestuurrechter onmiddellijke stopzetting van de bouw van de eerste zender, omdat de inspraakprocedure niet volgens de regels is verlopen.

Aan de bouwvergunning ging een artikel 19-procedure vooraf voor wijziging van het bestemmingsplan. Omdat omwonenden daarop niet reageerden is vervolgens een bouwvergunning afgegeven. Van de afgifte is echter niet op tijd melding gemaakt in de media. Daardoor is de bouw begonnen, voordat bezwaarmakers een reactie kregen. De actievoerders voelen zich daardoor gepasseerd en genegeerd.

Volgens wethouder Titia Cnossen (ruimtelijke ordening) zijn bezwaren op het terrein van de volksgezondheid bij de artikel 19-procedure meegewogen. ,,Maar het is Rijksbeleid om UMTS-masten toe te staan. Dus kunnen wij ze niet tegenhouden. Een bouwvergunning kan niet worden geweigerd om eventuele gevaren voor de gezondheid,’’ aldus Cnossen. Onlangs heeft de raad besloten eerst het oordeel van de bestuursrechter af te wachten, voordat een beslissing over het afbouwen van de mast wordt genomen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie