4G-netwerk KPN vanaf februari beschikbaar

donderdag, 17 januari 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Het Parool 15 jan. 2013

KPN zet vaart achter de uitrol van het nieuwe 4G-netwerk. Vanaf 4 februari is de nieuwe standaard voor mobiele telefonie, die onder meer zorgt voor sneller mobiel internet, beschikbaar in en rond Amsterdam.

Slecht nieuws dus. Hieronder nog wat achtergrond informatie van de website van het Agentschap Telecom:

GSM, UMTS....4G

Mobiele openbare netwerken zijn op dit moment vooral gebaseerd op de 2G (GSM en GPRS) en 3G (UMTS en HSPA) technologieën. Daarnaast is inmiddels ook de 4G technologie in opkomst: LTE en WiMAX.

Een aantal operators hebben een netwerk voor het aanbieden van mobiele diensten. Het gaat hierbij om netwerken in de 900 MHz en de 1800 MHz-band en de 2GHz-band. De 900 MHz en de 1800 MHz-band waren oorspronkelijk bedoeld voor GSM maar ze kunnen nu ook worden ingezet voor andere technieken zoals LTE en WiMAX.

Door de frequentieverdeling voor de 2,6 GHz-band in 2010 zijn er nu zes operators die een vergunning hebben voor het gebruik van frequentieruimte voor 2G, 3G en 4G-netwerken. Daarnaast bestaat sinds 2009 de mogelijkheid om zonder vergunning een netwerk te installeren voor mobiele diensten in de zogenaamde Dect-guardband.

GSM-repeaters en GSM-jammers
Er is apparatuur op de markt waarmee GSM- of UMTS-signalen versterkt kunnen worden om de dekking in bijvoorbeeld gebouwen te verbeteren. Dit soort apparatuur is in de handel bekend als repeaters of GSM-repeaters. Het gebruik van deze repeaters is meestal niet toegestaan. Meer informatie over GSM-repeaters vindt u in de rechterkolom.
Jammer-apparatuur zoals GSM-jammers die bedoeld zijn om communicatie te verstoren, mag in Europa niet verhandeld worden. Een link naar vragen en antwoorden over jammers kunt u eveneens vinden in de rechterkolom.

Het gebruik van apparatuur om de signalen te versterken is dus niet toegestaan. Zouden dan een te hoog percentage mensen ziek worden?Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie