Amersfoort: Eik nieuw middel in strijd tegen komst UMTS-mast

zondag, 23 december 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Weekkrant Amersfoort 11 dec. 2012

Eik nieuw middel in strijd tegen komst UMTS-mast

Auteur: Marian Vreugdenhil

AMERSFOORT - De bouwvergunning voor de UMTS mast in Hoogland lijkt onherroepelijk. Dat geldt niet voor de benodigde kapvergunning. De actiegroep Stop UMTS Hoogland roept daarom op tot steun aan een in het bomenregister aangemelde eik.

“De bouw van een UMTS mast in Hoogland is al jaren omstreden. Nieuw onderzoek toont wel degelijk een verband aan tussen de straling van mobiele telefonie en hersentumoren.” Dat vertellen Alja Hoeksema en Kees van der Werff, leden van de actiegroep Stop UMTS Hoogland. “We begrijpen niet waarom de gemeente Amersfoort zo halsstarrig vasthoudt aan het eerder ingenomen standpunt. Op grond van voortschrijdend inzicht kan de gemeente de bouwvergunning intrekken. Maar misschien staan zware financiële belangen op het spel.”

Kees woont aan de Graveurstraat, vlakbij de beoogde locatie voor de veertig meter hoge mast. Hij is erg bezorgd en zijn buren niet minder, vertelt hij. “Ooit haalden we vijfhonderd handtekeningen op tegen de komst van de mast.” Alja woonde vlakbij de mast, maar woont er intussen verder vandaan.

“De mast moet aan de Sportlaan komen, vlakbij een kinderdagverblijf, de muziekschool, een basisschool en het sportveld. Dat is echt bizar als je bedenkt dat jongeren kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de elektromagnetische straling. Die straling gaat 24 uur per etmaal door alle muren heen en niemand kan zich ertegen wapenen. Ook niet door er geen gebruik van te maken”, gaat Kees verder. “De gezondheidsschade is meer dan eens aangetoond. Bovendien is de straling over tien jaar verder geïntensiveerd door toenemend dataverkeer.”
Naar schatting is 3,5% van de Nederlandse bevolking gevoelig voor elektromagnetische straling. In het buitenland noemt men dertig procent.

De Gezondheidsraad, een officieel adviesorgaan van de overheid, (moet zijn: Kennisplatform EMV - red. Stopumts) maakte eerder dit jaar een omslag. Na jarenlange stelselmatige ontkenning van de risico’s, concludeerde de raad dat ‘de klachten die elektrogevoelige mensen ervaren reëel zijn, ernstig kunnen zijn en de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden’. Een belangrijk bericht, vindt de actiegroep. “Maar waarom doet de gemeente daar niets mee?”

Wat de kapvergunning betreft is van belang dat weinig bekend is dat de gemeente Amersfoort werkt aan een gewijzigd kapbeleid. De kapvergunning wordt opgevolgd door een bomenlijst. Voor aangemelde bomen geldt een kapverbod. Een oplettende Hooglander meldde eerder de eik en een beuk aan op de beoogde plek voor de UMTS mast als voor hem waardevolle bomen.

Op pagina 10 van de bomenlijst, vermeld op www.amersfoort.nl/bomen, staan de aangemelde bomen omschreven als ‘locatie Sportlaan, tussen parkeerplaats, fietspad en sportveld’. De actiegroep roept omwonenden en anderen op om massaal een steunbetuiging voor beide bomen te sturen aan de gemeente Amersfoort (zie onder). Voor aangemelde bomen geldt in principe een kapverbod.

Kees besluit: “Het buitenland is ons ver vooruit in bescherming tegen straling. Elektromagnetische straling wordt daar ‘het asbest van de toekomst’ genoemd.”
Mail steunbetuigingen voor de bomen Sportlaan via bomen@amersfoort.nl. Contact met actiegroep via stopumtshoogland@concepts.nl.

Voor het origineel met foto van de eik zie:
www.deweekkrant.nl/artikel/2012/december/11/eik_nieuw_middel_in_strijd_tegen_komst_umtsmast/ .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie