Winterswijk: Postnl saboteerde bezorging gerechtelijke uitspraak ''Bijen vs. UMTSmast''.

zaterdag, 10 november 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerde berichten:
Juridische%20Informatie/7064 .
Berichten%20Nederland/7076 .


Bron: Winterswijkse weekkrant 6 nov. 2012

(Ingezonden brief)

Rechtbank: geen vergunning UMTS-mast aan Waliënsestraat

UMTS-mast aan de Waliënsestraat mag niet van de rechter vanwege de bijen. Rechter stelt de gemeente Winterswijk in het ongelijk voor de vergunning voor UMTS-mast aan de Waliënsestraat.

Op 19 september heeft de meervoudige kamer van de Rechtbank te Zutphen uitspraak gedaan over het verweer dat een groep buurtbewoners in de wijken Bargerbosch en de Rikker hadden aangespannen tegen de vergunningverlening
door de gemeente voor de plaatsing van een UMTS-mast, zeer dicht tegen deze beide wijken aan en maar 80 meter van de imkerij van Henk Rotteveel.
De rechter heeft het verweer van de gemeente Winterswijk afgewezen en de verleende vergunning aan KPN vernietigd.

De gemeente heeft niet duidelijk gemaakt dat de bijen van imker Rotteveel geen schade lijden t.g.v. de plaatsing van de mast. De groep buurtbewoners had met wetenschappelijke studies aangetoond dat bijen niet tegen de hoogfrequente elektromagnetische straling van de antennes aan deze mast kunnen. Volgens de rechters had de gemeente geen concrete wetenschappelijke studie van het tegendeel ingeleverd. De gemeente Winterswijk had de pers op 3 april uitgebreid meegedeeld dat naar hun mening er voldoende bewijzen waren dat “Vrees voor bijenvolken ongegrond” is. De drie rechters hebben dus uitgesproken dat de gemeente dit volstrekt niet aangetoond heeft.

Uiteraard is de buurtgroep zeer verheugd over uitspraak van de Rechtbank. De buurtgroep had gehoopt dat het gemeentebestuur in nauw overleg met en met hulp van de buurtgroep nu naar een nieuwe plek voor deze mast had gezocht, verder van de beide wijken verwijderd.
Buurtbewoners hebben ook rechten die gerespecteerd moeten worden. Maar de gemeente is samen met de KPN in beroep gegaan bij de Raad van State. Het gemeentebestuur lijkt hiermee aan de leiband van de KPN te lopen.

Wij hebben er toch vertrouwen in dat deze toch unieke uitspraak van de Rechtbank van Zutphen ook bij de Raad van State in stand blijft. Geen enkele Nederlandse Rechtbank had tot nu de vergunning door een gemeente afgewezen. De Rechtbank van Zutphen heeft deze uitspraak ook op internet geplaatst.

Overigens: De contactpersoon van de buurtgroep, Henk Rotteveel, is pas 25 oktober van deze uitspraak van de rechter op de hoogte gesteld. Reconstructie laat zien dat Postnl de aangetekende brief van de Rechtbank niet correct heeft behandeld. Deze brief is vier weken blijven liggen bij het postagentschap zonder dat Rotteveel hiervan op de hoogte was gesteld. Na vier weken pas is deze
aangetekende brief teruggestuurd naar de Rechtbank als ‘niet afgehaald’. De Rechtbank heeft vervolgens de uitspraak opnieuw, nu niet aangetekend, naar Rotteveel gestuurd.

Namens de buurtgroep Geen UMTS-mast
bij Bargerbosch en de Rikker,
Theo Meijerink

Voor het origineel zie:
www.deweekkrant.nl/files/pdfarchief/WIW/20121106/WIW_WIW-1-18_121106_1.pdf .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie