Groningen: Ziggo maakt van de stad één grote WiFi-hotspot van

maandag, 22 oktober 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Webwereld 22 okt. 2012

Ziggo maakt één grote WiFi-hotspot van Groningen

Auteur: Chris Koenis

Alle klanten van Ziggo in de stad Groningen mogen vanaf november meedoen met de volgende test met WiFi-hotspots via openbare routers. De eerste proef blijkt geslaagd.

Ziggo zet zijn pilot met publieke hotspots voort. De eerste test met 1200 klanten in een aantal Groningse stadswijken blijkt een succes en wordt daarom uitgebreid naar de hele stad en wordt per medio november aangeboden aan 18.000 Ziggo-klanten. Zij kunnen dan na eenmalig inloggen allemaal van elkaars draadloze Wi-Fi-verbinding gebruik maken, wat één grote stedelijke hotspot moet opleveren.
Toestemming vereist

Klanten moeten uiteraard toestemming geven om mee te doen. Pas wanneer zij hun router beschikbaar stellen kunnen ze gebruik maken van die van anderen. Dat blijkt bij de eerste test ruimschoots te zijn gedaan. Ziggo meldt dat er buitenshuis altijd verbinding mogelijk was bij 80 procent van de Ziggo-Hotspots. Een kwart van de deelnemers maakte actief gebruik van de hotspots.

Daarom wordt in november de test uitgebreid. Eerst worden op 1 november 10.000 klanten toegevoegd en twee weken later moeten in totaal 18.000 modems zijn aangesloten. Ook wordt er langer getest. In plaats van 5 weken zal er nu 3 maanden lang gekeken worden of de Wi-Fi-hotspots ook op grote schaal gebruikt worden.
Technische uitdagingen

Ziggo lijkt zich daar overigens geen zorgen over te maken. In een reactie aan Webwereld laat woordvoerder Erik van Doeselaar weten dat de criteria om door te gaan met deze dienst vooral van technische aard zijn. ''Als het technisch anders loopt dan verwacht, moeten we dat eerst oplossen voordat we verder kunnen. We beginnen uiteraard niet aan een pilot als we niet denken dat het een dienst voor de toekomst kan worden'', aldus Van Doeselaar. Of daar dan een extra bedrag tegenover staat voor Ziggo-klanten kan hij nog niet zeggen.

Technisch richt Ziggo zich op dekking en privacy. Een verbindingssnelheid van minimaal 1 Mbps werd in de eerste test overal binnen 30 meter behaald . De hand-off blijkt geen problemen op te leveren, tenzij je in een rijdende auto zit. Er is een maximum van 20 gast-inlogs per router, iets wat volgens de zegsman niet of nauwelijks voorkomt en alleen de maximale grens bepaalt.
Klanten: privacy is belangrijk

Uit de enquête die Ziggo hield onder de deelnemers blijkt dat veel van hen privacy en veiligheid erg belangrijk vinden. Van Doeselaar: ''We kijken naar het buitenland waar vergelijkbare tests worden gedaan (zoals het Spaanse bedrijf Fon, red.) maar daar staat de beveiliging anders afgesteld.'' De internaanbieder zelf zorgt ervoor dat alle gebruikers op gescheiden netwerken aangesloten worden. In Groningen krijgt iedereen een eigen IP-adres, zodat kan worden getraceerd wie op het netwerk is geweest. Deze gegevens blijven volgens de wettelijke termijn van 6 maanden bewaard.

Van wezenlijk belang is natuurlijk de invloed op de thuisverbinding. ''Er is geen negatieve invloed op de in huis internet- en Wifi-prestaties'', schrijft Ziggo in het persbericht over zijn test in de wijk Helpman. Het bedrijf zegt sowieso pas verder te willen gaan met de dienst als het publieke Wifi-gebruik geen invloed heeft op de internetprestaties bij de klant thuis.

Voor het origineel zie:
webwereld.nl/nieuws/112197/ziggo-maakt---n-grote-wifi-hotspot-van-groningen.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie