De Heurne: Oplossing snel internet in buitengebied ligt niet bij 4G maar bij glasvezelkabel.

maandag, 08 oktober 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Weekkrant 8 okt. 2012

Oplossing snel internet in buitengebied

Auteur: Raia (De Heurne)

In het regionale dagblad van 2 oktober 2012 lees ik dat dé oplossing voor snel internet in het buitengebied is gevonden. Of mensen zich maar aan willen melden. De oplossing wordt gesuggereerd is: 4G Maar weten mensen wel wat 4G is? Weten burgers wel wat de gevolgen kunnen zijn? Is dit ook niet iets wat belicht moet worden?

LTE staat voor Long Term Evolution en voorziet supersnel mobiel internet voor smartphones, tablets, laptops, maar ook voor tal van nieuwe toepassingen zoals video-on-demand in de auto om bijv. de kinderen op de achterbank rustig te houden!
Feitelijk staat LTE puur voor een aantal aanpassingen die moeten worden gedaan aan de bestaande GSM en UMTS-netwerken (2G en 3G) Er hoeft dus relatief weinig geld te worden uitgegeven voor een hogere snelheid van dataverkeer. De oude netwerken worden grotendeels behouden en gewoon aangepast. Vergunningen zijn hiervoor niet meer nodig want die zijn er al.

Dataverkeer zal 15 tot maar liefst 100 keer sneller worden dan de snelheid die wordt behaald in de bestaande 2 en 3G-netwerken. Doordat de techniek van LTE gebaseerd is op de GSM en UMTS, is het backwards compatible, oftewel verenigbaar met 2G- en 3G-technologieën. In het geval van een storing aan de LTE-techniek kan het dus terugvallen op de 2G- en 3G-technieken. Hiermee wordt je bereik gewaarborgd, zij het met lagere snelheden.

De frequenties (straling) die de snelheid bepalen zijn alleen niet zichtbaar, niet te horen en niet te ruiken. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het veilig is. Juist niet! De waarschuwingen liegen er niet om:

De Raad van Europa heeft Nederland opgeroepen tot o.a het verlagen van blootstellingslimieten, het verlagen van de stralingsbelasting van de bevolking en het meer preventief te werk gaan bij het beoordelen van gezondsheidsrisico’s. Laat nu deze oplossing voor het buitengebied (het 4G netwerk toepassen) het tegendeel geven. De stralingsbelasting wordt groot, erg groot. Een GSM mast geeft 900 Mhz en 1800 Mhz. een UMTS mast 2100 Mhz en het nieuwe 4G netwerk (LTE) 2660 Mhz. Naast alle WiFi frequenties, magnetron, DECT telefoons en slimme meters leven we zo in een groot onnatuurlijk elektromagnetisch veld. Niet veilig voor welk organisme dan ook.

Een van de redenen waarom het IARC, een onderdeel van de wereldgezondheidsorganisatie de hoogfrequente elektromagnetische velden (waar de mobiele telefonie gebruik van maakt) in gaat delen in groep 2b, mogelijk kankerverwekkend. Russisch roulette dus. Wanneer loopt de emmer over en krijg je klachten?

Met deze ‘oplossing’ zijn we ervan verzekerd dat er meer antenne- installatie moeten komen! Meer mensen die hier dichtbij komen te wonen. Protest is dan irrelevant. We willen toch zelf die snelle verbinding? De echte oplossing is glasvezel. Maak het van goedkoop niet duurkoop. Investeer in de toekomst en in de gezondheid van mensen, fauna en flora!

Voor het origineel zie:
www.deweekkrant.nl/artikel/2012/oktober/08/oplossing_snel_internet_in_buitengebied .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie