Mobieltjes zorgen voor slaapproblemen.

maandag, 08 oktober 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: RTL Nieuws 8 okt. 2012

Slaapproblemen komen steeds vaker voor

Mobieltjes en onregelmatige werktijden houden ons steeds vaker uit onze slaap. Dat stelt slaappsycholoog Barbara Mulder van het Nederlands Slaap Instituut.

Bijna 1 op de 8 Nederlanders heeft op dit moment last van een slaapstoornis terwijl de aandoening goed te behandelen is, laat de psychologe weten. Volgens Mulder komt vooral insomnie, een stoornis waarbij een persoon problemen heeft met in- of doorslapen of te vroeg wakker wordt, steeds vaker voor in Nederland.

''Ook in andere culturen komt insomnie voor. Er is een soort basisniveau van het aantal mensen dat er last van heeft, bijvoorbeeld door medische klachten. Extra factoren vergroten het aantal mensen dat er last van heeft'', legt Mulder uit.

Mobieltjes levert spanning op

Hoe sterk de toename is, valt niet met exacte cijfers te staven, omdat slaapstudies vrij nieuw zijn. De vrees bestaat echter wel dat het aantal gevallen alleen maar toeneemt.

''De voornaamste reden is de 24-uursmaatschappij. Mensen werken en leven op onregelmatige tijden en dat verstoort het dag- en nachtritme. Ook de intrede van technologie zoals tablets en mobieltjes speelt een rol'', zegt Mulder. Dat komt doordat mensen voordat ze gaan slapen nog snel even mailen of sms'en. Dat levert spanning op. Ook speelt het blauwe spectrum van schermen een rol. Dat verstoort de aanmaak van de stof melatonine in het lichaam, een hormoon dat normaal vrijkomt zodra het donker wordt.

'De één heeft meer slaap nodig dan de ander'

De aanpak zit hem vooral in het aanpassen van deze gewoonte en cognitieve gedragstherapie. ''Mensen moeten hun dag ontspannen afbouwen en vergeten dat slaap tijd vergt. Anderzijds maken mensen zich soms te druk om slaap. De één heeft meer slaap nodig dan de ander en een keertje wat minder slaap is niet erg. Daar hoeft iemand niet over in de stress te schieten, dat helpt niet bij het inslapen'', verklaarde Mulder.

Speciale studiedag

Komende vrijdag wordt er op een speciale studiedag voor professionals in Utrecht extra aandacht gevraagd voor slaapaandoeningen.

Voor het originele bericht zie:
www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/07/gezondheid/slaapproblemen-blijven-ondergeschoven-kindje.xml .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie