'Beeldscherm heeft groot effect op slaapritme'. Oorzaak elektromagnetische velden?

woensdag, 29 augustus 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerd bericht: Onderzoeken/6918

Bron: Nu.nl 28 aug. 2012

'Beeldscherm heeft groot effect op slaapritme'

AMSTERDAM - Wie twee uur of langer achter een laptopscherm of tablet met een backlight zit, heeft grote kans op een verstoord slaapritme.

Met die bevinding komen wetenschappers van het Lighting Research Center van het Rensselaer Polytechnic Institute. Dat meldt Tweakers.net.

Volgens het onderzoek hebben backlights van beeldschermen een afname van het melatonine-hormoon tot gevolg. Dat hormoon beïnvloedt het slaap- wakkerritme.

De onderzoekers adviseren om die reden het gebruik van onder andere tablets en laptops voor het slapen gaan zoveel mogelijk te beperken.

''Onze studie toont aan dat twee uur blootstelling aan een lichtgevend scherm de melatonineaanmaak met ongeveer 22 procent kan doen afnemen'', zegt Mariana Figueiro, leider van het onderzoeksteam.

''Gebaseerd op deze resultaten, kunnen fabrikanten van schermen ons onderzoek gebruiken om te bepalen hoe producten effect hebben op onze biologische klok'', aldus Figueiro.

Vooral jongeren zouden last hebben van slaapproblemen nadat zij langer dan twee uur achter een scherm hebben gezeten.

Voor het originele bericht zie:
www.nu.nl/internet/2894958/beeldscherm-heeft-groot-effect-slaapritme.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie