Naar Terschelling en Vlieland: Gratis bestraald door rederij Doeksen.

donderdag, 02 augustus 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Rederij Doeksen 25 juli 2012

Sterk en stabiel en gratis WiFi op de veerboten

Reistijd = werk- en studeertijd
Zoals we al vaker op deze plaats hebben gemeld, doen we bij Doeksen alles om onze reizigers een prettige overtocht te bezorgen. Bijvoorbeeld door de gemakken van thuis en kantoor aan boord te brengen, zoals verbinding met het internet! Nadat begin dit jaar op ms Friesland een succesvol verlopen proef plaats vond met een nieuwe WiFi-installatie, is dit ook op ms Vlieland geïmplementeerd en hierna ook op de sneldiensten. En natuurlijk heeft u ook toegang tot cyberspace vanuit onze terminals!

Concreet: Doeksen heeft een aantal jaren terug het, qua oppervlakte, grootste WiFi-netwerk van Nederland aangelegd! Dat netwerk ontstond door het plaatsen van masten op de terminals in Harlingen, Vlieland en Terschelling, plus nog een extra mast op de zeevaartschool, voor extra bereik. Bij massaal gebruik viel het bereik in de praktijk echter tegen. En dat was zuur voor reizigers die de veerboot als hun werkplek zien, die willen studeren of die ‘klaar zijn’ met het uitzicht op de schuimkoppen en de horizon en vertier zoeken op hun smartphone of tablet.
De recent geplaatste nieuwe WiFi-voorzieningen zijn nu méér dan adequaat, met dank aan de opbouwende kritiek van onze reizigers!

“Het was een hele toer om over de volle dertig kilometer water tussen Harlingen en de eilanden een goede bandbreedte te realiseren”, weet Rudy Herrema, ICT-beheerder bij Doeksen. Met externe ICT-experts heeft Rudy maanden gewerkt aan de ideale opstelling aan de wal en aan boord. “Aan de wal zijn extra zware zendinstallaties geplaatst. Het signaal wordt op de schepen opgevangen door 360 graden installaties die het signaal aan boord verspreiden. Dat is technisch gezien de grootste uitdaging gebleken: het signaal op varende objecten op de Waddenzee constant houden. Doordat we het serieus hebben aangepakt – het was al met al een serieuze investering – kunnen onze gasten zelfs op de drukste vaardagen in de zomer volop internetten. Drie-, vierhonderd gasten tegelijk op de WiFi? Geen probleem!”

De ‘truc’, zo legt Rudy uit, zit ‘m onder meer in het feit dat Doeksen een echte breedbandverbinding gebruikt. Dat is anders dan bijvoorbeeld de UMTS verbinding die de NS in haar treinen biedt. Een ander verschil met bijvoorbeeld Schiphol en andere partijen in het personenvervoer waar toegang slechts gratis is gedurende een uur: toegang tot internet is gratis van terminal tot terminal.

Daarbij hebben de ontwikkelaars en bouwers nog een extra foefje ingebouwd. Onderdeel van de faciliteiten aan boord van de veerboten is een proxy-server, die de meest geraadpleegde sites aan boord direct ‘lokaal’ opslaat. Wie dus aan boord bijvoorbeeld gaat naar nu.nl of de sites bezoekt van bekende landelijke en regionale kranten, heeft hierdoor een goede kans op extra snel toegang tot zijn gevraagde pagina’s!

Rudy Herrema kan tevreden zijn. “Ik ben er best trots op dat we bij Doeksen zo ver gaan in onze serviceverlening en dat wij daarbij echt een innovatieve oplossing hebben kunnen bouwen. De klanten zijn ingesteld op het hebben van internettoegang en willen ook tijdens de overtocht bezig zijn met Facebook, Twitter, LinkedIn, hun e-mail en hun games die internettoegang vereisen. Zo is de overtocht met Rederij Doeksen voor zakenmensen en studenten echt werktijd geworden. En voor ieder ander wordt de overtocht bij Doeksen gewoon een stukje leuker!”

Voor het origineel zie:
blogboek.rederij-doeksen.nl/?p=588 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie