Nieuw EC-onderzoek naar strenge Brusselse 3V/m stralingsnorm?

woensdag, 01 augustus 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Telecompaper 1 aug. 2012

Base hoopt op EC-onderzoek naar 3V/m stralingsnorm

De Europese Commissie wil nieuw onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische straling, meldt Base in een blogpost. De kwestie blijft actueel, door de “3V/m” regeling in Brussel, die het zendvermogen van mobiele antennes sinds 2007 beperkt. Deze norm is veel strenger dan de Europese regels en dus een hoofdpijndossier voor de operators.

Op vragen van europarlementslid Van Nistelrooij (Nederland, in EVP namens CDA) antwoordt de Europese Commissie dat er geen helder onderscheid is tussen gepulseerde en niet-gepulseerde golven. De Commissie heeft het SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health risks) gevraagd om de termen te definiëren. Base hoopt dat een nieuw advies voor duidelijkheid kan zorgen. SCENHIR heeft zowel in 2007 als in 2009 geconcludeerd dat de huidige EU-richtlijn van 41,2 volt per meter adequaat is.

De Brusselse richtlijn van 3V/m is feitelijk 200 keer zo streng, stelt Base. Dat heeft te maken met de manier waarop stralingniveau’s afnemen bij verspreiding over een bolvormig oppervlak.

Voor het origineel zie:
www.telecompaper.com/nieuws/base-hoopt-op-ec-onderzoek-naar-3vm-stralingsnorm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TelecompaperNieuws+%28Telecompaper+Nieuws%29 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie