'Straling spaarlamp even gevaarlijk voor huid als zon'

vrijdag, 27 juli 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerde artikelen: Zie ons zoekvenster onder spaarlamp.

Bron: Het Parool via het ANP 26 juli 2012

'Straling spaarlamp even gevaarlijk voor huid als zon'

In tegenstelling tot klassieke gloeilampen, beschadigt UV-licht uit spaarlampen de huid net als de zon. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Photochemistry and Photobiology.

Wetenschappers van de Stony Brook University in New York onderzochten de impact van zowel klassieke gloeilampen als spaarlampen (compact fluorescentielampen) op gezonde huidcellen.

Daaruit blijkt dat spaarlampen schade aanrichten aan fibroplasten, huidcellen die collageen produceren, én aan het vezeleiwit keratine in de opperhuid.

Wellicht door scheurtjes in de fosforcoating kunnen twee soorten UV-licht, het minder gevaarlijke UV-A en het door de atmosfeer gefilterde UV-C, ontsnappen. De schade aan de huid zou vergelijkbaar zijn met de schade bij UV-zonlicht.

Giftige stoffen
De wetenschappers waarschuwen om niet te dicht bij spaarlampen te zitten of spaarlampen achter glas te gebruiken.

Het gebruik van spaarlampen zorgt al langer voor discussie. Behalve kwik bevatten de lampen nog andere giftige stoffen, zoals vlamvertragers en allerlei kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij breuk.

Het kunstlicht wordt onder meer ook verantwoordelijk geacht voor een aantal gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en migraine, vermoeide ogen en concentratieproblemen.

Voor het originele artikel zie:
www.parool.nl/parool/nl/265/GEZONDHEID-WETENSCHAP/article/detail/3292234/2012/07/26/Straling-spaarlamp-even-gevaarlijk-voor-huid-als-zon.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie