Geen nieuwe UMTS-masten (Arnhem), De Gelderlander

donderdag, 27 oktober 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Door onze verslaggevers
www.gelderlander.nl/regioportal/GLD/1,1478,1456-Arnhem-Regionieuws!!__2927601_,00.html

ARNHEM - Er komen voorlopig in Arnhem geen nieuwe UMTS - masten bij. Een raadsmeerderheid heeft gisteravond besloten de plaatsing op te schorten tot duidelijk is wat de gezondheidsrisico's zijn.

Pro Arnhem, GroenLinks, de Socialistische Partij, de ChristenUnie, Stadsbelang Arnhem en enkele leden van de PvdA en Zuid Centraal schaarden zich gisteravond in het jaarlijkse begrotingsdebat achter een motie van Fractie Jaspers met die strekking.

In diverse wijken, zoals Malburgen en De Paasberg, klonken de laatste tijd protesten tegen de masten. Mensen zijn bang dat die hun gezondheid aantasten. Renkum, Rheden en Nijmegen hebben de plaatsing al opgeschort.

In het tweedaagse debat over de meerjarenbegroting kwam een heel scala aan onderwerpen voorbij. In totaal dienden de elf partijen in de raad 72 moties in. De meeste daarvan zullen op commissieniveau worden behandeld, over een aantal voorstellen werd gisteravond al gestemd:

-Zo werd besloten dat Arnhem als laatste stad in Nederland het rode potlood vaarwel zegt. Arnhemmers stemmen voortaan met een machine.

Die stemcomputers (kosten: 260.000 euro) zullen ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld wijkpeilingen, bevocht D66 met succes. De actie van Pro Arnhem om het rode potlood in ere te houden, kreeg te weinig medestanders.

Er komt een formulierenbrigade (idee: PvdA) om mensen te helpen bij het invullen van formulieren voor toeslagen en belastingen.

Park Overbetuwe bij Rijkerswoerd moet versneld worden aangelegd. Van kassen (Bergerden) in het stuk polder dat het park is toebedacht, kan geen sprake zijn. De raad schaarde zich unaniem achter PvdA en Zuid Centraal.

Arnhem gaat (op initiatief van GroenLinks/PvdA/VVD/Zuid Centraal en CDA) nog dit jaar het percentage groene stroom dat de gemeente inkoopt verhogen van 80 naar 100 procent.

De verhoging van de afvalstoffenheffing met veertig euro gaat niet door. Met uitzondering van Nico Wiggers (Zuid Centraal) omarmden alle partijen het voorstel van VVD, PvdA en D66.

Het jongerenwerk in Sint Marten en op de Geitenkamp blijft behouden. Alleen Zuid Centraal steunde dat voorstel van PvdA. GroenLinks en CDA niet.

ARNHEM STADLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie