Uithuizen: Onrust over umts-masten op kerk. Brief aan bisschop.

vrijdag, 01 juni 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Dagblad van het Noorden 31 mei 20112

Onrust over umts-masten op kerk in Uithuizen

UITHUIZEN - Ongeruste omwonenden van de rooms-katholieke H. Jacobus Meerdere kerk aan de Hoofdstraat west in Uithuizen sturen dezer dagen een brief aan parochiebestuur en bisdom Groningen. Daarin zal erop worden aangedrongen de drie umts-masten die recentelijk zijn geplaatst op het dak van het monumentale kerkgebouw, voorlopig niet in werking te zetten.

Dat was de uitkomst woensdagavond van een buurtbijeenkomst in restaurant De Butler in Uithuizen die door bijna twintig belangstellenden werd bezocht. De omwonenden vrezen gezondheidsrisico's door de elektronische straling die ontstaat als de masten in werking treden. Wat de risico's exact zijn, is onduidelijk. Wetenschappers spreken elkaar hierover tegen.

Volgens Jantina Koppert die met een gezin met jonge kinderen onder de rook van de kerk woont, lopen kinderen een verhoogd risico op met name leukemie bij dagelijkse blootstelling aan de straling. De buurt vindt dat de masten pas in werking moeten treden als er meer duidelijkheid is over de gevaren. De gemeente Eemsmond verstrekte een omgevingsvergunning voor de plaatsing van de masten.

Voor het originele bericht zie:
www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article9091701.ece/Onrust-over-umts-masten-op-kerk-in-Uithuizen .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie